Бургаски абитуриенти преодоляха предразсъдъците и дариха кръв за нуждаещите се

0
122

Десетки дванадесетокласници се включиха в инициативата за кръводаряване на УМБАЛ-Бургас под мотото „Това не си го правил“. Тя се провежда за пети пореден път, като до този момент в нея се е участва Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Кольо Фичето“, а на по-късен етап към нея ще се присъединят Професионалната гимназия по туризъм и Гимназията по механотехника.

Атанас Атанасов (вдясно).
Атанас Атанасов (вдясно). Снимка: Искра.бг

„Даряваме кръв заради добрата кауза, с която ни запознаха в нашето училище. Смятаме, че това е нещо добро за всички, които са изпаднали в нужда. За първи път даряваме кръв, но бихме участвали и друг път в подобна инициатива“, сподели пред Искра.бг бъдещият абитуриент Атанасов Атанасов.

Той тепърва попълваше своите документи, но сподели, че няма нищо против да почака на опашка със своите съученици, за да дари кръв.

„Включих се в инициативата, защото за мен това е едно добро дело за обществото. На всеки може да се случи да изпадне в ситуация, в която има нужда от кръв. Изобщо не беше страшно и бих дарила кръв отново“, сподели Кая Христова, която бе сред първите, минали през лекарския кабинет.

Кая Христова
Кая Христова. Снимка: Искра.бг

От УМБАЛ-Бургас благодариха на всички ученици и им връчиха сертификати за признателност, както и задължителните шоколади, които се дават на всички кръводарители.

„Целта на тази акция е да запознае младите хора в Бургас с кръводаряването, защото когато човек не се е сблъсквал с него, не знае какви са нуждите на пациентите. Това е една необходима борба, за да се пребори стереотипът около цялата процедура. Нашето желание е да стимулираме и да помогнем лечебните заведения, като набавим необходимите количества кръв“, заяви д-р Димитър Буковинов от отделението по трансфузионна хематология в УМБАЛ-Бургас.

Кръводаряване
Кръводаряване. Снимка: Искра.бг

В инициативата се включиха и учители, като по този начин дадоха пример и вдъхнаха смелост на своите възпитаници.

„Гимназия „Кольо Фичето“ не се включва за първи път в инициативата. След две години пауза заради пандемията решихме, че отново е време да възстановим тази традиция. Учениците ни откликнаха с мотивацията, че трябва да бъдат добри, съпричастни и състрадателни хора“, сподели Петя Кудева.

Кръводаряване
Кръводаряване. Снимка: Искра.бг

От УМБАЛ-Бургас напомнят, че кръводарител може да бъде всеки здрав човек на възраст от 18 до 65 г. Закуската и приемът на много течности преди кръводаряването са задължителни. Един дарител може да спаси живота на трима души.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments