Безработицата в България е рекордно ниска

1
213
Илюстративна снимка: Пиксабей
Илюстративна снимка: Пиксабей

Шест безработни се борят за едно свободно място. Причината е рекордно ниската безработица в България. По данни на Агенцията по заетостта е спаднала до 5,8% за месец ноември. За същия период Евростат отчита 3,7% безработни.

Най-много служители се търсят в градовете София, Варна, Габрово, Стара Загода и Перник.

Най-слабо развити в икономическо отношение остават североизточните и северозападните райони. Над 10% са безработните във Видин, Монтана, Враца, Търговище и Силистра.

Около 65% от личностите до 24-годишна възраст, които нямат работа, са без специалност и квалификация. За ноември броят им достига до 9 500 души. Други 24 385, които не са назначени на трудов договор, са до 29 години.

Безработните с основно или по-ниско от това образование през горепосочения месец са 79 080. Всеки 3-ти от тях е циганин. В столицата безработните с основно образование са 6,1%. В Перник – 24%, а в Габрово 18,1%.

Най-притеснителна е статистиката за Шумен и Сливен. Безработните без основно или по-ниско образование са съответно 59,4% и 67,1%.

15 000 са подписали трудов договор през ноември чрез бюрата по труда. Сред най-търсените длъжности са продавачи, кадри в транспорта и строителството, хора за производство на облекло, храна и дървени изделия.

Голям е недостигът също на сервитьори, бармани, камериери, готвачи, учители и чистачи.

Абониране
Известие от
guest
1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Мерлин
Мерлин
3 години по-рано

Скоро безработицата ще е под 0%!