България и Казахстан обсъдиха възможностите за инвестиции по направлението на Северния коридор

0
31
Виктор Темирбаев и Никола Стоянов
Виктор Темирбаев и Никола Стоянов. Снимка: Министерство на икономиката и индустрията

Важността на Северния коридор за страните от региона и засилването на регионалното сътрудничество между България и Казахстан. Това бяха водещите теми, които обсъдиха на среща министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов и посланика на Република Казахстан в България Н.Пр. Виктор Темирбаев.

„Казахстан е високо перспективен пазар, но за да гарантираме засилване на търговския обмен, трябва да ускорим изграждането на най-кратките пътища за превоз на товари“, подчерта българският министър.

През миналата година стокообменът между двете страни бележи ръст от над 80% спрямо 2021 г. и доближава 90 млн. щ. д. Износът от България към Казахстан също нараства с над 25% и възлиза на 58 млн. щ. д.

Министър Стоянов изрази амбиция тези числа да бъдат увеличени, като това може да стане чрез подобряването на инфраструктурната свързаност и насърчаване на партньорството между компаниите от двете държави.

Посланик Темирбаев заяви, че България все повече се утвърждава като транспортно-логистичен хъб по пътя към Европа и развитието на транспортната и информационна свързаност между двете държави е ключов приоритет за тях.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments