„Аркад“ ще строи „Турски поток“ през България за 615 дни

0
191
Тръба,
Тръба от "Северен поток". Снимка: Wikimedia commons

„Булгартрансгаз“ подписа договора за изграждане на българския участък от газопровода „Турски поток“ със саудитския консорциум „Аркад“, предаде БНР.

Трасето на транзитния газопровод е от българо-турската до българо-сръбска граница и по него руски природен газ ще бъде пренасян към Западна Европа.

Проектът е на стойност 1.102 млрд. евро. Той трябва да бъде реализиран в срок от 615 календарни дни от датата на сключването му. Това ще позволи „Булгартрансгаз“ да достави необходимите количества газ към Сърбия, нататък по трасето към Унгария, за да стигне до хъба в Австрия, заяви шефът на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов. Това означава, че доставките в пълен обем могат да започнат най-рано през 2021 г.

Договорът бе подписан в присъствието на премиера Бойко Борисов.

„Ние ще печелим от транзитни такси. Този газопровод ще си остане след това български, в момента в който се изплати, плюс интерконектора, който пак казвам с от 3 до 5 млрд. кубика от Гърция втечнен американски газ. Ние оставаме отново на картата на газоразпределението. Иначе просто изчезваме. Помните и прекратяването по вина на Запада на „Набуко Уест“, където ние бяхме моторът и участниците, всички газови потоци обиколиха България““, коментира Борисов.

Денис Мантуров, министър на промишлеността на Русия, който е в България за участие в смесената междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество, обяви, че тръбите на „Балкански поток“ са руско производство, за което има договор с „Аркад.

Търгът за трасето бе спечелен от саудитския консорциум „Аркад“, който обаче бе декласиран и за победител бе посочен „Газово развитие и разширение България“ (ГРРБ). Саудитците обжалваха това решение в Комисията за защита на конкуренцията, която се произнесе в тяхна полза. ГРРБ обаче обжалва това решение пред Върховния административен съд. Преди два дни стана ясно, че партньорът с руска връзка в ГРРБ – „Комплишмънт“, която ще строи трасето на „Турски поток“ в Сърбия, вече не подкрепя жалбата. Така договорът бе подписан с „Аркад“.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments