Русия очаква газът по „Турски поток“ да тръгне от януари

0
205
Теменужка Петкова и Денис Мантуров. Снимка: пресцентър Министерство на енергетиката
Теменужка Петкова и Денис Мантуров. Снимка: пресцентър Министерство на енергетиката

Русия очаква до 1 януари 2020 г. да са приключили работите по изграждането на газопровода до границата със Сърбия и да тръгнат първите доставки на газ по линия на „Турски поток“. Това заяви министърът на промишлеността и търговията на Руската Федерация Денис Мантуров след заседанието на Българо-руската междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, която се провежда в резиденция „Евксиноград“, предаде „Фокус“.

Мантуров добави, че българската страна си е поставила този срок за приключване на работата по изграждането на газопровода. Българският министър на енергетиката Теменужка Петкова допълни, че се полагат всички усилия този график за трасето, което у нас ще се казва „Балкански поток“, да бъде спазен.

Това обаче на практика е невъзможно, тъй като все още не е сключен договорът за построяването на 474 -километровото трасе между границите ни с Турция и Сърбия.

След забавянията и обжалванията по обявената поръчка едва във вторник отпаднаха всички административни пречки за подписване на договор със саудитския консорциум „Аркад“. Дори и да се сключи договор с „Аркад“ в близките дни, няма как първата фаза на проекта да се приключи до 1 януари 2020 г., независимо че от тази дата „Булгартрансгаз“ има договори да транспортира газ на руската „Газпром“ и швейцарската МЕТ по бъдещия газопровод. Преди време изпълнителният директор на българския газов оператор Владимир Малинов обяви, че дори и да не се спази датата на въвеждане в експлоатация на газопровода, „Булгартрансгаз“ няма да дължи неустойки.

По думите на Мантуров Русия е на вторият най-важен търговски партньор на България след Европейския съюз. Стокообменът между двете държави през миналата година е нараснал до 3.5 млрд. долара, като 2.9 млрд. от тях се падат на руските стоки. Той посочи още, че руските инвестиции в страната ни са от порядъка на 8 млрд. евро, като основната част от тях се пада на „Лукойл“ която притежава у нас рафинерията „Нефтохим“. Българските вложения в руската икономика са едва 103 млн. долара, допълни той.

На срещата е било обсъдено и сътрудничеството между двете страни в ядрената област. Петкова напомни, че руската „Росатом“ участва в модернизацията на VІ блок на АЕЦ „Козлодуй“ и удължаването на живота на реактора с 60 години. Лицензът му за работа изтича този октомври и Петкова каза, че до няколко седмици се очаква Агенцията за ядрено регулиране да издаде нов 10-годишен лиценз за работа на мощността.

Във връзка с процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“ страните подчертаха важността на участието на конструктора и производител на оборудването „Росатом“ в реализацията на проекта.

В областта на туризма е било договорено разширяване на съвместната работа между регионалните туристически организации и компании. Обсъдена е била и възможността за установяване на нова фериботна линия в Черно море.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments