Жалбата на руския кандидат за „Турски поток“ е оттеглена

0
158
Снимка: turkstream.info

Жалбата пред Върховния административен съд (ВАС) срещу избора на саудитския консорциум „Аркад“ да изпълни поръчката за строежа на трасето на „Турски поток“ на територията на България не се поддържа от един от участниците в обединението „Газово развитие и разширение на България“ (ГРРБ), което протестираше решение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), че неправилно „Аркад“ е бил декласиран от търга.

ВАС публикува решението си в понеделник. Определението на ВАС обаче може да се обжалва в 7-дневен срок. Така може да се сключи договорът с „Аркад“ за построяването на 474-километровото трасе. Между „Аркад“ и ГРРБ вървеше пазарлък как да си поделят поръчката, за да може да тръгне строежът на част от трасето, което принципно трябваше да е готово до края на 2019 г.

Проектът е за близо 3 млрд. лв. и по него се предвижда от началото на 2020 г. да започне преносът на газ по трасето от българско-турската до българско-сръбската граница.

Първоначално през април държавният газов доставчик избра за победител в търга за изграждането на тръбопровода саудитския консорциум „Аркад“ с оферта 1.102 млрд. евро без ДДС. Месец по-късно обаче избраният кандидат бе декласиран с мотива, че не е предоставил в очаквания срок поискани от него документи.

Консорциумът обжалва това пред Комисията за защита на конкуренцията и тя отмени решението и освен това не разреши на държавната компания исканото от нея подписване на договор с втория в класирането с мотива, че се гонят срокове за изпълнението на проекта.

Вторият в класирането е именно „Газово разширение и развитие в България“, свързан с Русия консорциум, който към момента на изтичане на срока за подаване на поисканите от саудитския консорциум документи е подобрил офертата си, като е намалил първоначалното си искане от 1.6 млрд. евро без ДДС с 30%.

Последното определение на антимонополното ведомство бе обжалвано пред ВАС от „Газово разширение и развитие в България“, този иск обаче бе отхвърлен вече от ВАС.

Очаква се изявление по случая да бъде направено във вторник от министъра на енергетиката Теменужка Петкова след заседание на междуправителствената българо-руска икономическа комисия във Варна.

С отказа на руския кандидат да обжалва изпълнитeл нa „Турски поток“ в българската част от трасето засега остава единствено конcopциyмът oт Cayдитска Арабия „Аркад“.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments