Алиансът на ваксините: Богатите страни трупат и съхраняват ваксини за COVID

0
75
Ваксина/коронавирус/изследвания
Снимка: Pixabay

Богатите страни трупат дози ваксини за COVID и хората, живеещи в бедни държави, няма да могат да се имунизират, предупреждава коалиция от агитационни органи, пише “BBC”Народният алианс на ваксините казва, че близо 70 държави с по-ниски доходи ще могат да ваксинират само един на всеки 10 души.

Това се случва, въпреки че Oxford-AstraZeneca се ангажира да осигури 64% от дозите си на хората в развиващите се страни. Предприемат се стъпки, за да се гарантира, че достъпът до ваксини е справедлив по целия святТози ангажимент за ваксини, известен като Covax, успя да осигури 700 милиона дози ваксини, които да бъдат разпределени между 92-те страни с по-ниски доходи, които са се регистрирали за получаването им.

Но дори и с този план, Народният алианс за ваксини – мрежа от организации, сред които Amnesty International, Oxfam и Global Justice Now – казва, че няма достатъчно за обикаляне и фармацевтичните компании трябва да споделят своята технология, за да се уверят, че се произвеждат повече дози.

Техният анализ установи, че богатите страни са закупили достатъчно дози, за да ваксинират цялото си население три пъти, ако всички ваксини бъдат одобрени за употреба. Канада например е поръчала достатъчно ваксини, за да защити всеки канадец пет пъти, твърди тя. И въпреки че богатите нации представляват само 14% от световното население, те са закупили 53% от всички най-обещаващи ваксини досега. Ана Мариот, мениджър на здравната политика на Oxfam, заяви:

“Никой не трябва да бъде блокиран да получи животоспасяваща ваксина заради страната, в която живее, или количеството пари в джоба си.”

“Но ако нещо не се промени драстично, милиарди хора по света няма да получат безопасна и ефективна ваксина за COVID-19 за години напред.”

Алиансът на народните ваксини призовава всички фармацевтични корпорации, работещи по ваксините за COVID-19, да споделят открито своите технологии и интелектуална собственост, така че да могат да бъдат произведени още милиарди дози и да бъдат достъпни за всички, които се нуждаят от тях. Това може да стане чрез пула за достъп до технологиите на Световната здравна организация, отговаряща за COVID-19, се казва в него.

AstraZeneca, компанията, която произвежда ваксината за COVID, разработена от Оксфордския университет, се ангажира да я предостави с нестопанска цел за развиващите се страни. Медикаментът е по-евтин от другите и може да се съхранява при температури в хладилника, което улеснява разпространението му по целия свят.  Но участниците в кампанията казват, че една компания сама не може да достави достатъчно ваксини за целия свят.

Ваксината Pfizer-BioNTech вече е получила одобрение във Великобритания и най-уязвимите започват да се ваксинират тази седмица. Вероятно скоро ще получи одобрение от регулаторните органи в САЩ и Европа, което означава, че може да мине известно време, преди да бъде споделена с по-бедните нации. 

Две други ваксини, от Moderna и Oxford-AstraZeneca, очакват регулаторно одобрение в редица страни. Руската ваксина Sputnik също обяви положителни резултати от изпитванията, а четири други ваксини преминават през късни етапи на клинични изпитвания.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments