Агенцията за контрол на храните и лекарствата одобри COVID ваксината на Johnson & Johnson

0
148
Ваксина срещу COVID
Ваксина срещу COVID. Снимка: Pixabay

Американските регулатори официално одобриха еднократната ваксина срещу коронавирус Johnson & Johnson – третата ваксина, която страната разреши да се прилага, пише “BBC”.

Ваксината е определена като рентабилна алтернатива на ваксините „Pfizer“ и „Moderna“ и може да се съхранява в хладилник, вместо във фризер. Проучванията установиха, че ваксината предотвратява сериозни заболявания, но като цяло е 66% ефективна, когато се отнася до умерени случаи.

Ваксината е направена от белгийската фирма Janssen. Компанията се съгласи да предостави на САЩ 100 милиона дози до края на юни. Първите дози могат да бъдат достъпни за американската общественост още през следващата седмица.

Великобритания, ЕС и Канада също са поръчали дози от новоодобрената ваксина, а 500 милиона дози също са поръчани чрез схемата Covax за снабдяване на по-бедните нации.

Президентът Джо Байдън я приветства като “вълнуваща новина за всички американци и окуражаващо развитие” (на събитията), но предупреди, че “борбата далеч не е приключила”. В свое изявление той каза:

“Въпреки че празнуваме днешните новини, призовавам всички американци – продължете да си миете ръцете, останете социално дистанцирани и продължете да носите маски.”

“Както многократно казах, нещата пак ще се влошат отново, тъй като новите варианти се разпространяват и настоящото подобрение може да даде на заден ход.”

Разрешението от Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) дойде, след като в петък външна комисия от експерти подкрепи ваксината. Резултати от проучвания, проведени в САЩ, Южна Африка и Бразилия, показват, че е над 85% ефективна за предотвратяване на сериозни заболявания и 66% ефективна като цяло, когато са включени умерени случаи.

Забележително е, че няма смъртни случаи сред участниците, които са получили ваксината, и няма прием в болница до 28 дни след ваксинацията.

Johnson & Johnson announced that the U.S. Food and Drug Administration has issued Emergency Use Authorization for our…

Публикувахте от Johnson & Johnson в Събота, 27 февруари 2021 г.

Цялостната защита е по-ниска в Южна Африка и Бразилия, където вариантите на вируса са станали доминиращи, но защитата срещу тежко или критично заболяване е „с подобна ефективност“. Южна Африка започна да администрира неодобрения удар на Johnson & Johnson на здравни работници като част от проучване по-рано този месец. Това стана, след като ранните проучвания предполагат, че ваксината Oxford-Astra Zeneca предлага „минимална защита“ срещу леко заболяване от варианта, доминиращ в големи части на страната.

Засега единствената друга държава, която одобри ваксината за спешна употреба, е Бахрейн, която ѝ даде зелена светлина в четвъртък. Тъй като ваксината ще изисква по-малко дози, отколкото нейните двойници Pfizer и Moderna, тя също ще изисква по-малко назначения за осъществяване на имунизациите и като цяло медицински персонал.

Кои държави вече поръчаха ваксината на Johnson & Johnson?

  • Великобритания – 30 милиона дози
  • ЕС – 200 милиона дози
  • Канада – 38 милиона дози
  • През механизма Covax – 500 милиона дози

Ваксината Johnson & Johnson използва вирус на обикновена настинка, който е проектиран да го направи безвреден. След това той безопасно пренася част от генетичния код на коронавируса в тялото. Това е достатъчно, за да може тялото да разпознае заплахата и след това да се научи да се бори с коронавируса. Това обучава имунната система на организма да се бори с коронавируса, когато се сблъска с вируса реално. И е подобно на подхода, използван от Оксфордския университет и AstraZeneca.

Каква е ситуацията в САЩ?

Около 72,8 милиона американци вече са ваксинирани и около 1,3 милиона дози се прилагат в страната всеки ден. Президентът Байдън се ангажира да прилага 100 милиона ваксини през първите си 100 дни на поста.

Повече от 508 000 души в САЩ са починали от COVID, но новите случаи, хоспитализации и смъртни случаи намаляват през последните няколко седмици. Най-добрите експерти в областта на общественото здраве обаче продължават да предупреждават, че мутациите на вируса все още могат да застрашат напредъка.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments