Емил Пейчев: Защо при бюджет от 70-80 000 лева за снегопочистване, улиците в Царево са ледена пързалка?

0
628
Снежна обстановка на ул. "Бузлуджа" в Царево
Снежна обстановка на ул. „Бузлуджа“ в Царево. Снимка: Емил Пейчев

„Потресаващо е това, че вчера забелязахме абсолютно бездействие от страна на общината в Царево, предвид това, че октомври месец се сключват договори с фирмите за снегопочистването. Интересен факт е, че всяка година държавата финансира част от това снегопочистване, като средствата варират от порядъка на 70-80 000 лева, а общината го дофинансира.“

Това заяви пред Искра.бг общественикът Емил Пейчев във връзка с кадрите, които видяхме вчера. На тях, при навалял едва 4-5 сантиметра сняг, наблюдавахме как автомобили се блъскат едни в други заради липсата на каквото и да е почистване от страна на общината.

Пейчев разказа още за медията ни, че:

„В края на декември, малко преди Коледа, в Общинския съвет гласувахме и се прехвърлиха едни 435 000 лева от такса смет. Това реално бяха очисленията към РИОСВ относно депонирането на битовия отпадък. Тези пари се прие да бъдат прехвърлени в перото за снегопочистване.“

В момента общинският съветник подготвя иск до кмета на града г-н Георги Лапчев „да ми каже колко точно е сумата, прехвърлена към снегопочистването, тъй като ние ясно видяхме, че такова няма“.

„Реално нямаше и необходимост от подобно, имаше категорична нужда единствено и само от опесъчаване“, добави Емил Пейчев. Той смята да потърси отговорност от общината за липсата на каквито и да е адекватни мерки от тяхна страна. Редно е гражданите на Царево да знаят каква е причината, вследствие на която пострадаха над 30 автомобила.

Пожарната кола пък, която също стана част от ПТП-та, е отивала по сигнал за горящ комин, изясни още общественикът. Щетите след удара са доста сериозни и толкова нужният за града автомобил остава извън строя.

Пейчев изтъкна в заключение, че от пускането на вчерашния ни материал досега от общината „хвърлиха пясък по основните артерии, но все още на второстепенните улици по никакъв начин не е обърнато внимание и хората се пързалят. Реално вчера най-удачният ход беше да се затворят за кратко тези улици и да се реагира, както подобава. Нещо, което можеше да стане за отрицателно време и да не се стига до произшествия.“

Припомняме, че това не е единственият случай, при който бездействието на градоначалника е толкова осезаемо. Съвсем скоро масова сеч на дървета предизвика вълна от възмущение сред гражданите на Царево. Многогодишните липи са били отрязани, като частта от дънерите им, която е оставена, е висока не повече от 1 метър.

Август миналата година пък се заговори за предстоящо изграждане на нови 4 вилни сгради в Царево. Тогава бе повдигнат въпроса относно това спазен ли е реално законът. В казуса отново бе замесено името на г-н Лапчев. 

Сходен бе случаят и със строежи на „Арапя“, извършени от фирми, чиито собственици са приближени до властта в Царево, са реализирани без да е спазен законът докрай. В единия казус отново е замесено името на Александър Тошев, който е сочен като приближен на Бойко Борисов. А тук изникват имената на Георги Атанасов /бивш общински съветник от ГЕРБ/ и Ангел Цигуларов /трети мандат общински съветник от ГЕРБ/, които са близки до кмета на Царево от ГЕРБ Георги Лапчев.

Докога кметът Лапчев ще минава „между капките“ и липсата на адекватни действия от негова страна ще остават ненаказани? Едва ли има човек в Царево, който да не е запознат с корупционните практики, който са се превърнали в обществена тайна. Не е ли време градоначалникът, както и част от неговите приближени, обслужвали частни интереси, да се изправят пред върховенството на закона?

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments