Нарушен ли е законът при строежи на приближени до властта в Царево?

0
1276
Комплекс на Арапя
Комплекс на Арапя. Снимка: Емил Пейчев

Строежи на „Арапя“, извършени от фирми, чиито собственици са приближени до властта в Царево, са реализирани без да е спазен законът докрай. В следващите редове ще ви разкажем за два подобни случая, за които получихме сигнали от общественика в морския град Емил Пейчев. В единия казус отново е замесено името на Александър Тошев, който е сочен като приближен на Бойко Борисов. А тук изникват имената на Георги Атанасов /бивш общински съветник от ГЕРБ/ и Ангел Цигуларов /трети мандат общински съветник от ГЕРБ/, които са близки до кмета на Царево от ГЕРБ Георги Лапчев.

Единият казус отново касае къмпинг „Арапя“. Там през 2012-2013 година започва строителството на комплекс, който се намира непосредствено до боровата гора. Собственик е компанията „Куин Пропъртис“ ЕООД, в която собственик и управител е Александър Тошев. През 2019 година от тази компания излиза Ангел Цигуларов, който също е бил в нея. Във фирмата е фигурирал и Георги Атанасов. Другата компания, която е собственик, е „Нис Инвест“ ЕООД. Неин собственик и управител е Георги Атанасов.

Според Закона за устройство на територията /ЗУТ/, за да получиш разрешение за строеж, трябва да имаш законни комуникации – път и подземна инфраструктура. Но собствениците на фирмите успяват да използват вратичка в закона, възползвайки се от издадено старо разрешително за строеж от 2005-2006 година. То е било презаверявано от Община Царево на всеки 5 години.

През 2015-2016 година комплексът е бил напълно завършен и въведен в експлоатация. И всичко това е направено, въпреки че не е изпълнено условието в ЗУТ за наличието на комуникации. Успоредно със строителството на комплекса е била изградена канализационна мрежа по пътя, но поради липсата на Общ устройствен план той се води полски.

Емил Пейчев е подал сигнал по въпроса до ДНСК, за да бъде извършена проверка дали е законна така направената канализация, в която е бил включен и комплексът. От институцията са били категорични, че не е било издавано разрешително за строеж на улична канализация, но въпреки това приближените до герберския кмет лицата Атанасов и Тошев успяват да получат акт 16. Начело на комисията, която е дала разрешението, е бил главният архитект на Община Царево.

Малко след като приключва строителството на този комплекс Георги Атанасов започва ново строителство на първа линия на втори комплекс, който е пред боровата гора. Тук отново е използвана схемата с издадено старо разрешително за строеж, което през годините е било подновявано.

За да се извърши строителството, са били отсечени 600 дървета, за което Емил Пейчев е входирал питане в Общинския съвет. Тогава инвеститорът е бил глобен със сумата от 2000 лева. А той е фирма „Арапя Билд“ ЕООД, чийто собственик е компанията „Кейп Арапя“ ЕООД – нейни собственици са Георги Атанасов и Виталий Манелюк /двамата имат по 50% дялово участие/.

По проект на този терен е било заложено да бъдат построени 23 броя еднофамилни къщи.

В средата на месец септември тази година е започнала проверка след серия подадени сигнали до отговорните институции. Установено е, че и в този случай има незаконно изградена канализация, но Община Царево е издала удостоверение за търпим строеж. Самият комплекс, който трябва да бъде със септични ями, е бил включен в същата тази канализация.

Към момента сигнали по този казус са входирани в Общината, Икономическа полиция – Бургас, Прокуратурата, РДНСК, Басейнова дирекция и РИОСВ-Бургас. Очаква се тези институции да дадат отговори за законността на строежа.

Очакваме и вашите сигнали на iskra@iskra.bg

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments