Предстои изграждане на нови 4 вилни сгради в Царево, но спазен ли е законът?

0
625
Имот
Имот. Снимка: Борислав Борисов, Facebook

По време на сесията на Общинския съвет в Царево утре предстои да бъде гласуван за одобрение план за застрояване /ПУП-ПРЗ/ на нива с площ 3455 кв. метра. За същия имот бившата шефка на РИОСВ-Бургас Тонка Атанасова е решила да не се извършва оценка за въздействие върху околната среда /ОВОС/.

Инвестиционното предложение е за изграждане на 4 вилни сгради, чиито отпадъчни води ще се събират в резервоар. За това алармира Борислав Борисов във Facebook групата „Да не допуснем Синеморец да се превърне в Слънчев бряг!“

Имот
Снимка: Борислав Борисов, Facebook

Борисов посочва още, че липсата на общ устройствен план /ОУП/, според кмета на общината инж. Георги Лапчев, е причината Синеморец да няма пречиствателна станция. Поради тази липса Община Царево се опита да бламира и приемането на нови зони в Натура2000. За Община Царево обаче липсата на ОУП не е проблем да се застрояват земеделски земи /ниви/ и имот, отреден за спорт да се превърне в жилищен квартал в Синеморец, припомня общественикът.

Същевременно стана ясно, че отходната тръба на Синеморец от години се излива директно в морето. Издадена е забрана, потвърдена от няколко институции, но тъй като строежът на тръбата е без нужните строителни книжа, изливането на отходни води продължава. От РДНСК-Бургас са образували административно-наказателно производство срещу Община Царево.

Отпадни води
Снимка: Скрийншот от видео на Ivan Zhegov, публикувано във Facebook

Тази сутрин инж. Лапчев коментира пред „NOVA“, че е разбрал за заповедта пред броени дни и обвини държавата поради това, че тръбата не е премахната с мотива, че не е намерила начин да подпомогне общините и те да изградят пречиствателни съоръжения.

От своя страна началникът на отдел в ДНСК арх. Влади Калинов разкри, че сагата е започнала през 2001 г., когато е било получено разрешение за изграждането на експериментален пречиствателен модул. През 2008 г. той все още не е въведен в експлоатация. Експертът не знае защо досега общинската администрация не е опитала да пусне това пречиствателно съоръжение.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments