Адекватни ли са управляващите? Дариткова отговори, че носят цялата отговорност за справянето с кризата

0
151
Д-р Даниела Дариткова
Снимка: Д-р Даниела Дариткова, Facebook

„Адекватност“ – това е основната критика към управляващите – че мерките не са „адекватни“, че те не действат „адекватно“ в кризисната ситуация на COVID пандемията. Критикувани са, че правят кворум на ръба в парламента, а същевременно цялата криза се управлява от премиерския джип, който обещава и раздава едни милиони. Как отговаряте на тези критики – този въпрос отправи водещата на предаването „Още от деня“ по БНТ към председателя на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова. Очаквано тя защити управлението с думите:

„Винаги е много по-лесно да критикуваш, отколкото да предприемаш определени конкретни действия. Да, ние носим цялата отговорност за справянето с кризата. Именно заради това, ние бяхме достатъчно отговорни, да не предизвикаме парламента, правителствена и политическа криза в този момент, защото е необходимо в този момент да има правителство и работещ парламент.“

Попитана още дали смята, че мерките, които са били взети са адекватни и навременни, Дариткова посочи, че светът е в кризата и смята, че ограниченията са необходими и належащи. Тя за пореден път повтори мантрата на управляващите, че целта е да се ограничи броят на заразените, за да може здравната система да се справя с грижата за тях.

Но все пак срещу малко над 5 милиарда бюджет на НЗОКкакво предлага здравната система? Хора, които умират на стълбите, защото не са били хоспитализирани или такива, които умират в домовете си, защото са били върнати? Лекари, които изнемогват или кинезитерапевти, които се грижат за болни, защото няма персонал? Няма апаратура и се разчита на дарения. Това ли се предлага срещу тези милиарди? Дариткова не даде конкретен отговор, въпреки че и тя е медик. Тя коментира, че не трябвало да се описва апокалиптична картина, „която била компилация от нещастно представени ситуации“. И все пак този отговор ли трябва да получат тези хора, които са изгубили своите близки – „че става въпрос за единични случаи“? Пореден въпрос без конкретен отговор, подкрепен с думите да не „анонсират само тези случаи“.

Дариткова сподели убежденията си, че невярата в обществото ще се обърне и мерките ще започнат да се спазват.

И все пак посочените в предаването проблеми не дават ли примера, че здравната ни система е болна и че за 10 години, откакто управляващите са на власт и са имали възможност да реформират системата, те не са го направили? Тази черна статистика не е ли пример, че тези милиарди, които се наливат в щедрия бюджет, всъщност са пари в една нереформирана система? Дариткова не се съгласи с това твърдение. По думите й здравната ни система се финансирала в пъти по-малко спрямо другите европейски системи. Според нея е факт, че лекарите ни бягат в чужбина и някои области не са били реформирани, но сега не бил моментът да се търсят виновни и да се анализира. И все пак обобщи:

„Категорично трябва да се направят изводи.“

Икономисти твърдят, че управляващите са прекалено щедри, защото правят предизборен бюджет, а не мислят за реални политики и промени. Дариткова отговори на твърдението с това, че правили бюджет, който имал за цел да преодолее кризата и било случайност, че догодина има избори.

В обобщение дали да се очаква премиерската оставка, Дариткова коментира, че тя е била планирана в случай, когато се вземе решение за свикване на Велико народно събрание за изготвяне на Нова Конституция. По думите й сега това намерение е претърпяло провал и управлението ще продължи в рамките на мандата си.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments