Жители на село Варвара: Как да посрещаме туристи без вода и с разкопани, тъмни улици?

От Община Царево напомниха, че там дълги години е липсвал водопровод и този проблем най-накрая ще бъде решен

4
6387
Централната улица в село Варвара, община Царево през лятото
Село Варвара. Снимка: Скрийншот от "Google Streets View"

Жители на царевското село Варвара недоволстват от стартирал през месец юни ВиК ремонт, който е довел до разкопани улици и липсата на вода в разгара на летния сезон. В момента на много места в населеното място няма и улично осветление, тъй като на стълбовете липсват осветителни тела

В селото има много къщи за гости и няколко популярни ресторанта с хубава храна, заради които е предпочитано от голям брой туристи за лятна почивка. По всичко изглежда, че през този сезон те ще се сблъскат с някои неудобства. 

Част от местните определиха това като „безобразие“ 

На електронната поща на Искра.бг пристигна писмо на недоволен гражданин, според който е недопустимо такива мащабни ремонти да се извършват по това време на годината. Той се оплака от липса на информираност и обратна връзка, поради което моли за съдействие от медиите. 

„По необясними причини на 18 юни започна цялостна смяна на ВиК мрежата в селото! В началото на сезона! Няколко дни след това изгасна и уличното осветление в голяма част от селото. Всякакви опити да се свържем с Общината са неуспешни, тъй като телефоните са изключени. Дано вие успеете да установите някаква връзка с институциите отговорни за това меко казано безобразие! Как да посрещаме туристи и какъв сезон да очакваме без вода с разкопани и тъмни улици!?“.

Според местните хора ремонтът действително е бил наложителен, но е трябвало да започне през есента, когато в селото вече няма туристи и не може да навреди на сезона. Те напомнят, че водата е била спирана и миналата година, но заради ремонт на язовир „Ясна поляна“. Тогава това също е създала много проблеми за туристическия бранш. 

Oт Община Царево обясниха, защо ремонтът е започнал през лятото

Пред Искра.бг кметът на Община Царево Марин Киров обясни, че в случая става дума за проект за 2.3 млн. лева за изграждането на изцяло нов водопровод на село Варавара. Той напомни, че дълги години такъв е липсвал и селото е било без вода. 

„И тъй като този проект е спечелен по държавния бюджет и има избран изпълнител, се налага да се работи аварийно и през лятото. Това е допустимо от закона и този обект е гласуван от Общински съвет-Царево“.

Киров допълни, че в момента се работи по такъв начин, че дупките се запълват веднага, след като някъде се прекара нова тръба. Освен това изкопните дейности умишлено са започнали в покрайнините на селото, за да не се налага да се разкопават централните улици и това да усложни придвижването на автомобили. Срокът за изпълнение на обекта е 130 дни и в момента върви по план. 

„Със сигурност се създава неудобство, но пред нас по-голямото предизвикателство е да има нов водопровод, за да бъде осугрена вода. Все пак селото беше вода години наред“.

Киров допълни, че е запознат с проблема с липсата на осветление във Варвара, като Община Царево е поръчала нови осветителни тела, които ще бъдат монтирани на стълбовете, веднага след като бъдат доставени.

Очакваме и вашите сигнали на iskra@iskra.bg 

Брутални разкрития за незаконно сметище: Странджа е залята с огромни купчини боклуци от мигранти

Абониране
Известие от
guest

4 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Албатрос
Албатрос
7 дни по-рано

Проектът действително е много важен, но това финансиране трябваше да бъде отпуснато през септември. Така през Лято 2025 всичко в село Варвара щеше да е окей. Община Царево на практика няма вина, но държавата трябваше да действа по-организирано. Дано не се наложи да се разкопават централните улици в селото, защото тогава ще се разкаже играта на целия трафик…

Невена 777
Невена 777
7 дни по-рано

Всяко лято почиваме във Варвара и там действително има големи с водата. Същото впрочем важи за Синеморец и май за цялото Южно Черноморие в различна степен. Човек не може да се изкъпе нормално след плаж, защото водата едвам капе. Дано новият водопровод наистина реши този проблем.

дедпул
дедпул
7 дни по-рано

в дългосрочен план ще е добре за туризма

Катя
Катя
7 дни по-рано

Дано само успеят да го изпълнят в срок и да не оставят разкопани улици след себе си. Другото ще го издържам