Брутални разкрития за незаконно сметище: Странджа е залята с огромни купчини боклуци от мигранти

Екологична и здравна катастрофа в непосредствена близост до оградата на българо-турската граница

2
524
Боклук в Странджа
Боклук в Странджа. Снимка: "Биволъ"

В сърцето на Странджа планина до Малко Търново и в непосредствена близост до оградата на българо-турската граница се забелязват огромни купчини разхвърлян боклук. От „Биволъ“ разкриват потресаващи детайли за незаконно сметище, създадено от иззети лични вещи на заловени мигранти.

„Това, което видях около Малко Търново – то е в близост до самата ограда, която е между нас и Турция – тонове боклуци! Боклуци, конфискувани от бежанци, които всеки ден залавяме и връщаме в Турция. Те са бежанци от различни страни“, споделя местен жител. Снимките доказват твърденията – военен камион разтоварва черни чували с боклук на сметището.

Боклук в Странджа
Боклук в Странджа. Снимка: „Биволъ“

„Храните могат да са заразени. Може да заразят самите животни. А дори и да не са стадо коне, може да са всякакви животни – диви, които обитават мястото. И е голяма предпоставка за пожари“, предупреждава свидетелят.

След сигнала различни институции се ангажираха да проведат проверки. Министърът на околната среда и водите Петър Димитров, министърът на вътрешните работи Калин Стоянов и Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов издадоха разрешения за проверка на място.

Екипът на „Биволъ“ заедно с инспектори от РИОСВ–Бургас откриха сметището.

„Кети Милева – началник-отдел, и Дарин Гочков – главен експерт в РИОСВ-Бургас, твърдят, че това е мигрантски боклук. Защото това са спални чували, пластмасови опаковки от вода, сокчета, блистери с лекарство, дрехи, обувки“, се казва в протокола от проверката.

Командирът на Транспортния батальон в Бургас подполковник Любомир Люцканов отрича да знае за незаконното сметище:

„Техните камиони не били предназначени за пренасянето на каквито и да е боклуци. И ако това се прави, следователно, някой използва военните камиони неправомерно.“

Журналистът Асен Йорданов, който добре познава Странджа, коментира:

„Това, което сте установили вече, е колосално престъпление. Защото, това всъщност не е сметище. А е запълване на старите галерии на Бургаски медни мини, които ги има още от античността. Запълването на тези шахти с биоотпадъци, от които една голяма част са заразни, още повече са токсични, директно отравя питейната вода на Малко Търново.“

Разкритията за незаконното сметище край Малко Търново разкриват не само екологична катастрофа, но и сериозни проблеми в управлението на миграционните потоци и граничната охрана. Тези проблеми изискват незабавни действия от страна на институциите, за да се предпазят природата и здравето на хората в региона.

Местните жители на Странджа продължават да се борят за защита на уникалната природа на Странджа.

България предоставя помощ на деца от Украйна след ракетния удар по детската болница

Абониране
Известие от
guest

2 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Брутални разкрития за незаконно сметище: Странджа е за… […]

trackback

[…] Брутални разкрития за незаконно сметище: Странджа е за… […]