„Зелен коридор“ за прегледи искат родителите на деца с хематологични заболявани

0
244
УМБАЛ Царица Йоанна-ИСУЛ
УМБАЛ Царица Йоанна-ИСУЛ. Снимка: Скрийншот от Google Maps

Само на метри от входа на Дневния стационар за деца с онкохематологични заболявания е разположено новооткритото COVID отделение в сградата на софийската болница “Царица Йоанна“, познато още като ИСУЛ. Решението за близкия контакт, в който са двете звена, породи редица притеснения у родители и организации, съобщиха от „NOVA“.

Случаят предизвика ответен отговор от страна на областния щаб и те увериха засегнатите, че повече няма да бъдат приемани пациенти с коронавирус в „Царица Йоанна“. Така, според тях, болницата ще остане „чиста“. Планът по съответното почистване се очакваше да започне, след като вече приетите заразени пациенти, бъдат изписани.

За съжаление, до реализация на мерките така и не се стигна. Приемът на COVID положителни продължава. Новопостъпилите пациенти са близо 50. Факт, който не остава незабелязан от разтревожените родители на децата с хематологични заболявания.

В своето обръщение към медиците и отговорните лица, те молят единствено за осигуряване на „зелен коридор“ за своите деца. Апелът е напълно оправдан. Пресен пример за нуждата от такъв коридор е случаят на Мая Христова и нейната дъщеричка, които се заразяват с COVID-19. Макар че всичко вече е минало и двете са излекувани, майката е сигурна, че заразяването се е случило в болницата като единствено посещавано от тях място. Христова обрисува ясно ситуацията по следния начин:

„За да даде детето ми кръв, трябва да мине през централния вход и през няколко отделения, за да достигне до лабораторията. Това е така, защото входът, през който минавахме досега, е затворен. Детето ми е с имунен дефицит. Тя е в рисковата група. Всяка инфекция повлиява на основното заболяване. Умолявам всички медици, да осигурим „зелен коридор” за нашите деца.“

Дали нейните молби и тези на останалите родители, отиващи ежедневно в болничното заведение със свито сърце, ще бъдат чути, остава само да се надяваме.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments