Защо цените на енергията в може да скочат и тази зима?

0
30
Електроенергия
Електроенергия. Снимка: Общомедия

Цените на енергията може да скочат тази зима, което ще принуди правителствата да се намесят и да субсидират сметките отново. Това заяви ръководителят на Международната агенция по енергетика, съобщава „BBC“. Фатих Бирол обясни:

„Ако китайската икономика се засили бързо и има сурова зима, цените на газа може да се покачат, оказвайки натиск върху потребителите.“

Той добави, че правителствата трябва да настояват за пестене на енергия и да стимулират възобновяемите източници. Говорител на правителството на Обединеното кралство обаче каза, че сметките за енергия ще намалеят средно с 430 паунда този месец.

Цените на газа скочиха след инвазията на Русия в Украйна, което увеличи сметките за енергия по света. Тогава редица правителства се намесиха с подкрепа за домакинствата, включително в Обединеното кралство, за да се опитат да смекчат удара върху потребителите.

Бирол изтъкна пред програмата „Today“ на „BBC“, че много европейски правителства са допуснали „стратегически грешки“, включително прекаленото разчитане на Русия за енергия, и че външната политика е била „завързана“ от краткосрочни търговски решения. Той подчерта, че тази зима не можем да изключим друг скок в цените на газа. И допълни:

„В сценарий, при който китайската икономика е много силна, купува много енергия от пазарите и имаме сурова зима, може да видим силен възходящ натиск върху цените на природния газ, което от своя страна ще постави допълнителна тежест върху потребителите.“

Китайската икономика се възстановяваше след премахването на ограниченията поради COVID, но напоследък икономиката ѝ се забавя.

Рейтинговата агенция S&P Global тази седмица намали прогнозата си за растежа на Китай, заявявайки, че „рискът е възстановяването му да загуби повече сила на фона на слабото доверие сред потребителите и на жилищния пазар“. Инвестиционните банки, включително Goldman Sachs, също намаляват прогнозите за китайския растеж.

Въпреки това Бирол смята, че правителствата, включително Обединеното кралство, трябва да „продължат да настояват за мерки за пестене на енергия, особено когато навлизаме в зимата“.

„Те също така трябва да насърчават възобновяемите технологии, така че те да видят бял свят възможно най-скоро и да намалят времето, което им е необходимо за получаване на разрешителни, и да търсят опции за алтернативна енергия“, коментира той.

Той е на мнение, че няма да изключи прекъсванията тази зима като част от играта. Експертът изтъкна:

„Все още не знаем колко силно ще се възстанови китайската икономика.“

Миналта седмица National Grid призна, че са възможни кратки прекъсвания на тока – в крайна сметка това не беше необходимо.

Говорител на правителството на Обединеното кралство заяви:

„Похарчихме милиарди, за да защитим семействата, когато цените се повишиха през зимата, покривайки почти половината сметка за енергия на типичното домакинство, като те трябва да паднат средно с около 430 паунда от този месец.“

Лицензи за нефт

Войната на Русия в Украйна доведе до „златна треска“ за нови проучвания за изкопаеми горива и Обединеното кралство се противопостави на климатичните предупреждения, като издаде нов лицензионен кръг за нефт и газ в Северно море.

Подадени са повече от 100 заявления за сондиране за нов нефт и газ в Северно море. Това беше в противоречие с международните учени по климата, които казват, че проектите за изкопаеми горива трябва да бъдат затворени, а не разширявани. Те казват, че не може да има нови проекти, ако искаме да има шанс за задържане на покачването на глобалната температура под 1,5 градуса по Целзий.

Според Фатих ако светът е сериозен относно климатичната причина, тогава трябва да се намали значително използването на петрол и газ през следващите години. Той добави:

„Ако успеем да намалим потреблението, съществуващите нефтени и газови находища ще са достатъчни, за да отговорят на намаляващото търсене.“

Фатих издаде, че има дискусии с главните изпълнителни директори на британските петролни компании. Той изтъкна, че „няма проблем“ петролните фирми да печелят, но ако те кажат:

„Ще увелича производството си с четири милиона барела на ден и стратегията на моята компания е в съответствие с Парижкото споразумение за климата – това не не работи, тук има проблем.“

Находището Rosebank в Северно море, което има потенциал да произвежда 500 милиона барела петрол, може да бъде одобрено от правителството до седмици.

Правителството на Обединеното кралство заяви, че е „ангажирано да достигне нетна нула до 2050 г. и вече е извървяло дълъг път, за да постигне тази цел, намалявайки емисиите по-бързо от всяка друга страна от Г-7, като същевременно поддържа растежа на икономиката и с нисковъглеродни източници като възобновяеми енергийни източници и ядрени доставки половината от производството на електроенергия в Обединеното кралство“.

Говорител обаче добави, че „преходът към по-чиста енергия не може да стане за една нощ и ние ще продължим да се нуждаем от нефт и газ през следващите десетилетия, както признава независимият комитет по изменение на климата“.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments