Конфискация на руски активи: Русия заплашва с контрамерки

1
58
Москва
Снимка: Pixabay

Възможността на Русия да предприеме подобни ответни мерки, ако западните лидери конфискуват замразените ѝ активи, изглежда все по-малко вероятна поради намаляването на чуждестранните инвестиции, но според високопоставени лица и икономисти все още има начини тя да отвърне на удара, предаде „Reuters“.

Неотдавна САЩ обявиха, че желаят да изземат замразените руски резерви – около 300 млрд. долара в световен мащаб и да ги предадат на Украйна, докато лидерите на ЕС подкрепят отделянето на печалбите от активите, като изчисляват, че до 2027 г. те ще възлизат на 15-20 млрд. евро. Голяма част от тези авоари се съхраняват централизирано, което означава, че са достъпни, ако Западът реши да ги потърси. Русия от своя страна обяви, че всеки опит за отнемане на нейния капитал или лихви би бил неправомерен, и предупреди за катастрофални последици, въпреки че не е категорична как точно би могла да реагира.

В събота бившият президент Дмитрий Медведев призна, че понастоящем Русия не разполага с достатъчно държавна собственост на САЩ, за да предприеме идентични ответни мерки, затова вместо това ще трябва да се насочи към финансовите средства на частни инвеститори – стъпка, която според него ще бъде не по-малко болезнена.

Екип на „Reuters“ разговаря с шестима икономисти, юристи и експерти, които следят състоянието на замразените от двете страни активи, откакто Русия започна пълномащабната си инвазия в Украйна през февруари 2022 г. до ден днешен. Те са единодушни, че една от най-вероятните контрамерки ще бъде конфискуването на финансовите активи и ценните книжа на чуждестранните инвеститори, които в момента се намират в специални сметки от „тип С“, достъпът до които е блокиран от началото на войната, освен ако Москва не даде разрешение за това. Русия не разкрива каква е сумата по сметките, държани от Националния депозитар за разплащания на страната, който е обект на санкции. Руски високопоставени лица заявиха, че сумата е сравнима със замразените руски резерви в размер на 300 млрд. долара.

„Плащанията по блокираните активи в банковите сметки от тип С може да започнат да се запорират в полза на държавата. Освен това правителството може да обмисли прилагането на мерки за блокиране на невалутни активи, които все още се държат от неприятелски държави. Тези активи включват данъци, безвъзмездни средства и частни дарени“, обясни Владимир Язев, мениджър в инвестиционната компания „Aigenis“.

Руски адвокат, запознат с този тип банкови сметки, който пожела да не бъде назоваван по име, заяви, че ако чуждестранни лица откажат да участват в схема за размяна на активи, управлявана от назначен от държавата руски брокер, единствената оставаща възможност е конфискация или запор. По тази схема западните граждани ще получат блокираните от руснаците чуждестранни ценни книжа, а руснаците – блокираните от западните граждани руски ценни книжа. Инвеститорите на дребно, които желаят да участват, трябва да подадат документи за това до 8 май.

През уикенда говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че в Русия все още има много западни пари, които могат да бъдат обект на контрамерките на Москва. Той заяви, че правителството също така ще предприеме правни действия срещу конфискацията на активи.

„Русия неуморно ще защитава своите интереси,“, изтъкна още той.

Конфискация на корпоративни активи

В събота Медведев предложи конфискация на руските активи на частни лица като част от контрамерките, свързани с евентуалното изземване на резервите на САЩ, като допълни, че подобен ход е оправдан от „хибридната война“, която се води срещу Москва. Бившият президент, който изповядва твърдолинейни възгледи спрямо Запада, е близък съюзник на президента Владимир Путин и се ползва с особено влияние като заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия.

Въпреки това, откакто западните държави наложиха мащабни санкции в отговор на инвазията в Украйна, чуждестранните авоари в Русия са намалели с около 40% до 696 млрд. долара, сочат данни Централната банка, което донякъде намалява тежестта на подобна заплаха.

Според един от икономистите, пожелал да не бъде назоваван по име поради деликатността на темата, освен дяловете в компании и материални активи, Русия може да се насочи и към чуждестранни инвестиции, държани под формата на ценни книжа. Експертите обаче заявиха, че последните публикувани данни от руската централна банка за преките чуждестранни инвестиции показват, че значителна част от чуждестранните средства вероятно идват от руски компании, регистрирани в чужбина.

Грузия е разтърсена от сблъсъци заради „вдъхновен от Русия“ законопроект

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Конфискация на руски активи: Русия заплашва с контраме… […]