Защо бе отменена забраната за улов на бяла мида в Черно море?

2
580
Лодка
Лодка. Снимка: ИАРА

Служебният министър на земеделието и храните д-р Георги Тахов е отменил заповедта на своя предшественик Кирил Вътев за забрана на стопанския и любителски риболов на бяла пясъчна мида в акваторията на Черно море от 1 май до 31 юли.

Тази заповед бе наложена, тъй като това е размножителният период на мекотелото и по този начин се цели да се съхрани неговата популация. Това позволява и да се опазят по-младите индивиди, които да получат време да достигнат размер, подходящ за улов.

Известно е, че бракониерският улов унищожава не само популацията на бялата мида, но и голяма част от флората и фауната в Черно море, тъй като драгира дъното и разрушава местообитанието на дънните организми. В нелегалните уреди за улов често попадат и други морски обитатели, което води до ненужно унищожаване на морския живот и нарушаване на хранителната верига. Всичко това може да наруши екологичното равновесие, като някои специалисти дори смятат, че забраната трябва да бъде целогодишна, а контролът над бракониерските набези – много по-строг.

В същото време служебният министър д-р Георги Тахов, вместо да мисли за удължаване на срока на забраната, направи тъкмо обратното и я отмени с нова заповед по необясними причини. Това е станало след протест на рибари, които не са съгласни с ограничението и смятат, че ще доведе до фалити в бранша. 

Д-р Георги Тахов
Д-р Георги Тахов. Снимка: Министерство на земеделието и храните

Въпреки, че в мотивите на забраната стоят изследванията на учените от три института, служебният министър е решил все пак да я отмени. По този начин уловът на бяла мида ще бъде разрешен през летните месеци. Неговите мотиви остават неясни, защото те противоречат с науката и с опазването на околната среда. Остава въпросът дали Тахов се е поддал на корупционни практики и определени интереси, което би противоречало със закона и морала? Не е ясно и дали служебният министър е бил повлиян от близки до ГЕРБ и ДПС хора и сдружения, които са го принудил ида промени заповедта?

Заповедта на Кирил Вътев отменена на 7 юни в кратък текст, в който не е отделен нито един ред за мотивите, които са довели до нея. Записано е единствено, че тя подлежи на обжалване по реда на Административнопроцесуалния кодекс в едномесечен срок. 

Усилията на Министерството на земеделието и храните би трябвало да бъдат свързани с борба с бракониерството от една страна и запазването на биоразнообразието от друга. Улавянето на големи количества бяла мида може да доведе до спад в популацията на този вид, което от своя страна влияе на хищниците, които се хранят с тях, и на цялостния екологичен баланс в морето.

Как се отразява необичайно топлата вода в Черно море на риболова в началото на юни?

Абониране
Известие от
guest

2 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Защо бе отменена забраната за улов на бяла мида в Черно… […]

trackback

[…] Защо бе отменена забраната за улов на бяла мида в Черно… […]