Как се отразява необичайно топлата вода в Черно море на риболова в началото на юни?

1
1606
Рибар
Рибар. Снимка: Искра.бг

Температурата на морската вода по Южното Черноморие достигна 24 градуса, което е необичайно за началото на месец юни. Според специалисти подобни стойности обикновено се достигат обикновено в края на месеца, когато започва и астрономическото лято

Новината е добра за туристическия сезон, а повечето плажове по морските ни курорти вече са пълни. Необичайното явление все пак може да окаже значително влияние върху върху риболова

Част от промените са свързани с миграционните маршрути, тъй като много видове риби мигрират в зависимост от температурата на водата. По-топлата вода може да накара рибите да се преместят на по-дълбоки и по-хладни води или да мигрират към други райони, където водата е по-подходяща за тях.

По-топлата вода може да доведе и до намаляване на кислорода, заради интензивния цъфтеж на водорасли. Това може да създаде стрес за рибите и дори да доведе до смъртност. Това може да намали броя на рибите в определени райони. 

Променят се и хранителните вериги заради влиянието върху наличието и разпределението на планктона, който е основна храна за много риби, което да се отрази върху тяхната популация. Друг проблем е свързан с увеличение на болестите и паразитите, които се развиват по-лесно в по-топлата вода. 

Затоплянето все пак може да има и някои положителни промени, свързани с увеличаване на биоразнобразието, чрез привличането на нови видове риба и по-бързо размножаване, което да спомогне за възстановяването на популациите

Очаква се явлението да има комплексно въздействие върху риболова, включващо положителни и отрицателни аспекти. Управлението на тези промени изисква внимателно наблюдение и адаптиране на риболовните практики, за да се осигури устойчивост и запазване на морските ресурси.

През юни българските рибари обикновено ловят сафрид, карагьоз, калкан, попчета и чернокоп

Поредна аномалия: Морската вода у нас е по-топла от обичайното за началото на юли

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments