Заради пожарите в Австралия: 113 животински вида „спешно се нуждаят от помощ“

0
18
Пожари в Австралия
Снимка: Pixabay

Австралия е идентифицирала 113 животински вида, които ще се нуждаят от „спешна помощ“, след като техните популации и местообитания са били опустошени от скорошните пожари. Засега изглежда, че няма измиране на видове, съобщава австралийското правителство.

Въпреки това, почти всички местни животни са изгубили поне 30% от хабитата си заради значителните пламъци, разразили се в южната и източната част на Австралия през лятото. Коалите, дребните кенгура, както и различни видове птици, риби и жаби се нуждаят от най-голяма помощ, твърдят експерти.

Според предишни изчисления на изследователи, повече от милиард животни вероятно са загинали при пожарите, които изгориха голяма част от умерените горски и тревни площи. Временен списък, публикуван във вторник, отличава от стотици засегнати видове тези, които се нуждаят най-спешно от действия за опазване. Списъкът е изготвен от правителствената експертна група за дивата природа и застрашените видове.

Екипът установява, че някои силно застрашени животни са изправени пред „непосредствен риск от заличаване“, тъй като почти цялото им местообитание е било унищожено. Сред тях са редки видове жаби, дребни двуутробни бозайници и блатни гущери.

От естествената среда на животински видове, като например коалата и опушената мишка, са унищожени „значителни“ участъци, което означава, че се налага „спешна намеса“ за възстановяването им. Някои от видове в списъка са били застрашени още преди бедствието, за други не е смятано да са били в опасност.

Според доклада на експертната група:

„Преди пожарите, за много от животните нямаше заплаха, но вече са загубили голяма площ от местообитанията си и също са изложени на опасност”.

Очаква се растителните видове и редица безгръбначни да бъдат включени в следващата актуализация на списъка, заяви министърът на околната среда Сюзан Лей. Тя допълни, че оценката на истинския мащаб на опустошенията е била ограничена поради наличието на активни и тлеещи огнища в някои райони.

„Ситуацията на някои от застрашените животни в засегнатите области е подобрена, но все още не е безопасно терените да се достъпват за по-детайлни оценки“, коментира Лей.

Миналия месец държавата обеща да отпусне 50 милиона австралийски долара (26 милиона лири или 33 милиона щатски долара) за възстановяване на дивата природа и местообитанията. Средствата ще бъдат използвани за лечение и храна за животните, както и в програми за борба с вредителите.

Превод: Валерия Илиева

Оставете коментар

avatar
2000
 
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
Фото и Видео файлове
 
 
 
Аудио и Видео файлове
 
 
 
Друг вид файлове
 
 
 
  Абониране  
Известие от