Започва укрепването на рухналата подпорна стена на пътя между Кричим и Девин

0
434
Инспекция на рухнала подпорна стена Кричим - Девин
Снимка: Областна администрация в Пловдив

Започва укрепването на пропадналата подпорна стена на пътя между Кричим и Михалково, стана ясно при проверка от областния управител Дани Каназирева, представители на Областно пътно управление и фирмата изпълнител „ИСА – 2000“. Припомняме, че инцидентът стана в късния следобед вчера, а засегнатият участък е около 30 метра. От снощи там движението е пренасочено в една лента и е забранено преминаването на тежкотоварни автомобили над 3,5 тона. Регулира се с пътни знаци и светлинна сигнализация.

„Тежко е положението. От вчера сме в непрекъсната връзка с Агенция „Пътна инфраструктура“ , както и с Областно пътно управление. Взеха се незабавни мерки и укрепването започва. По време на укрепителните дейности тежкотоварни превозни средства ще минават по обходния маршрут през Пампорово, но Околовръстното в Пловдив също се ремонтира и този трафик ще се прехвърли през Пловдив. Затова държа да се обсъди внимателно техническо решение за възможност преминаване по тоя път в едната лента с всички предпазни мерки. Разбира се, ако е възможно“, коментира Каназирева.

Проведени са разговори с ЕВН, коментира още областния управител. Днес на място има аварийна група, а утре ще бъде изключено високото напрежение, за да могат да започнат всички необходими действия по укрепването.

От своя страна Паун Иванов от фирмата, която ще извърши укрепването обясни, че това са подпорни стени, правени преди повече от 50 години. Те не са били включени в проекта при изпълнението на пътя и цялостната му реконструкция. Той не се ангажира с конкретен срок на изпълнение, защото първо трябва да се обследва много внимателно срутването.

„Не можем да кажем, докато не открием, къде можем да стъпим на здраво, за да се направи нова такава подпорна стена. Ние не искаме да пада повече. Проектът ще каже в какъв вид и как ще бъде направена“, добави Иванов.

Областният управител заяви, че желанието на всички е по най-бързия начин да стартира укрепването. Тя заключи, че се прави временна организация, както от страна на област Пловдив, така и от страна на област Смолян. От днес стартират и ремонтните дейности на пътя за Лилково и Ситово, както и укрепване на новото свлачище в района.

„Лично аз съм дала дума, след мои разговори със заместник-министър Нанков и с г-н Терзийски, председателя на УС на АПИ. Обещах и на хората от инициативните комитети на двете села, че ремонтът ще стартира през февруари и при подходящи условия. Най-важното е да се направят – 9-те километра от разклона на Бойково до Лилково, които нямат асфалтова настилка“, поясни Каназирева.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments