Замесени ли са бургаски полицаи в престъпна схема за регистрация на крадени автомобили?

0
1985
ОДМВР-Бургас
ОДМВР-Бургас. Снимка: Искра.бг, Архив

Бивш служител на бургаската полиция твърди, че има съмнения, че действащи служители на Областната дирекция на МВР в Бургас са замесени в престъпна схема за регистрация на луксозни крадени автомобили, която е действала доскоро. Той изпрати сигнал за случилото се до редакцията на Искра.бг. В него Николай Николов описва подробно цялата схема и начина, по който е действала, както и действията и бездействията на самата полиция по въпроса.

Николай Николов е работил дълги години в Областната дирекция на МВР в Бургас и е стигнал до най-високото равнище в „Криминална полиция“. Награждаван е многократно за службата си, след което се е пенсионирал. Дори и след това Николов е продължил да получава сигнали за различни престъпни схеми, като данните от тях е подавал на действащи служители в системата. Благодарение на това са разкривани огромни количества наркотици, а полицаи са били награждавани.

По същия начин бившият служител на МВР е получил през 2020 година сигнал за престъпна схема за регистрация на луксозни крадени автомобили в КАТ-Бургас. Колите са били на стойност между 100 000 и 150 000 лева всяка. Променяни са били номерата на рамата и след това с фалшиви документи те са били регистрирани в КАТ-Бургас или в други подразделения на КАТ на територията на страната. Колите са били регистрирани на малоимотни или криминално проявени лица.

Впоследствие част от тях са били изнасяни за Турция, а оттам към страни като Дубай, Кувейт, Саудитска Арабия и други, а останалите са се карали у нас. Информацията, която е получил Николов е била изключително конкретна, като е съдържала имена, автомобили и други данни. Всичко това той е предал в Главна дирекция „Национална полиция“ /ГДНП/ в средата на 2020 година.

„Странното за мен беше, че никой не предприе никакви действия по задържането на автомобилите (те преспокойно продължаваха да напускат страната, въпреки, че имаше подадени точни данни за издирвани МПС) и пресичане на така действащата престъпна схема в КАТ-Бургас. Вместо това в следващите месеци по мои предположения, които по късно се потвърдиха до лицата от престъпната схема и до техните покровители от МВР, изтече информацията, че именно аз съм човекът, подал сигнала за случващото се“, обяснява в своя сигнал до нашата медия Николай Николов.

Така срещу него е започнало прилагането на специални разузнавателни средства /СРС/. 17 месеца по-късно повдигнати обвинения не е имало.

Въпреки това бившият полицай не се отказва и решава да даде публичност на информацията, с която разполага. Той взима участие в телевизионно предаване, в което разкрива всичко, което знае. Тогава служителят на ГДНП, който отговаря за случая, подава данните в още съществуващата по онова време Специализирана прокуратура, където образуват досъдебно производство по случая. Но след закриването й материалите са разпредели на Окръжната прокуратура в Бургас.

Същевременно през април 2022 година Николов отново се свързва с ГДНП, като им предоставя конкретни данни за крадени автомобили и лица, които са замесени в престъпната схема. Тогава вече са предприети конкретни действия, благодарение на които са били задържани в Бургас и страната над 30 регистрирани по този начин коли. А на 17 август тази година Николов е разбрал от медиите, че в Бургас е била разкрита организирана престъпна група, която е извършвала дейност по кражби на автомобили и последващата им регистрация с фалшиви номера в КАТ.

„Тази дейност очевидно е била извършвана години и дори само това показва, че няма как да е действала без протекции от висши служители на ОДМВР-Бургас“, твърди Николов в своя сигнал.

Пред Искра.бг той обясни, че според него бургаската полиция се е задействала въпреки своето нежелание, защото е била принудена да го направи от София.

В сигнала си Николов посочва и конкретни имена на висши полицаи от Бургас. Той твърди, че през октомври 2020 година е бил нает гараж от лица от криминалния контингент, които се занимават с промяна на номерата на рами на автомобили. Именно там същите са укрили краден „Форд Мустанг“ на стойност над 100 000 лева.

По данни на Николов лице от Варна е променило номерата на рамата, след което колата е била регистрирана в КАТ-Бургас от лице от криминалния контингент. След това същата е бил оставена на платен паркинг. Бившият полицай твърди, че по време на престоя на въпросния автомобил ръководството на Районното управление, осблужващо този район, е получило оперативни данни и е уведомило началника на отдел „Криминална полиция“ Кирил Кирязов и началника на сектор „Престъпления, свързани с МПС“ Иван Жечев.

„Въпреки тези данни и достигналата до тях информация ръководителите на „Криминална полиция“ в ОДМВР-Бургас не са предприели действия за обезпечаване на автомобила и проверка на същия, поставяне на задача за контрол при изнасянето му през ГКПП и задържане на същия и редица други действия, които, ако бяха действително истински и честни служители на МВР, е следвало да предприемат“, посочва Николов.

Престъпната схема е била прекратена не благодарение на разкриването на организираната престъпна група и задържането на няколко лица, а защото в Бургас е започнал да действа нов начин на проверка на автомобилите преди тяхната регистрация в КАТ – начин, който вече го е имало в други градове на страната. Именно благодарение на това схемата е била пресечена. Но въпреки че тя вече не действа Николай Николов е написал писмо до служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, както и няколко преди това и до Бойко Рашков. В писмото до Демерджиев той е посочил, че според него се е осъществявал чадър над тази престъпна схема.

Искра.бг ще продължи да следи случая, защото, въпреки че схемата за регистрация на крадени автомобили в КАТ-Бургас вече не работи, има съмнения, че в нея са били замесени по някакъв начин и служители на полицията – факт, който все още не е разкрит, а всеки, който нарушава законите на Република България трябва да бъде наказан точно по разписания за това начин в нашата нормативна уредба – без значение дали той е служител на МВР, или обикновен гражданин.

Очакваме и вашите сигнали на iskra@iskra.bg

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments