Зам.-министър на културата: При локдаун училищата ще затварят последни

0
31
Локдаун
Локдаун. Снимка: Pixabay

Тестовете за учениците са с висока степен на надеждност. Ще се работи върху това дали пробите се взимат правилно. Ще има допълнително обучение за учителите, които са отговорни и ще бъдат осигурявани още тестове. Стремежът е училищата да затворят последни, ако се наложи. Това заяви в ефира на „bTV“ зам.-министърът на културата Весела Кондакова, която е част от новия Национален пандемичен комитет.

Тя коментира, че намаляването на дните на карантината се дължи на начина, по който протича болестта при новия вариант „Омикрон“.

„Той започва и приключва много по-бързо, по тази причина е взето такова решение за намаляване на дните на карантина. Да не забравяме, че основният натиск е социалният. Нуждаем се от поне пет дни преди влизането на нови мерки да се знае за тях, защото много трудно се реагира, особено в туризма и културата“, коментира Кондакова. Тя уточни, че мерките ще се определят единствено от здравните специалисти.

„Очакваме огромна група британски туристи в близките дни и това би могло да окаже сериозен натиск – 1200 души да дойдат и да заразят цяло Банско. Можем да предотвратим това като настояваме те да бъдат изследвани на влизане в България. Туроператорите се опитват да оказват натиск върху здравните власти, че периодът от 3 дни за предупреждение, е твърде кратък. Но това може да се направи дори на летището“, подчертава зам.-министърът на културата.

Весела Кондакова отбеляза, че вътрешно-ведомственият комитет ще се занимава с само със здравните теми. Идеята на комитета, който обхваща всички политики, е да може да действа по-оперативно.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments