Предупреждение за радиоактивен риск за водата заради ядрените опити на Северна Корея

0
45
Почва
Почва. Снимка: Pixabay

Стотици хиляди севернокорейци може да бъдат изложени на радиоактивни материали, намиращи се във водата, предупреждава неправителствена организация, базирана в Сеул. Това представлява риск и за гражданите в Китай, Южна Корея и Япония, твърди Работната група за преходно правосъдие. Тя призовава Южна Корея да предложи тестове за излагане на радиация на отцепници, които са живели близо до „NPunggye-ri“ – основният ядрен обект на Севера. Изчислено е, че до 540 000 жители може да са изложени на риск, предава „BBC“.

Групата, която беше създадена в Сеул през 2014 г. от активисти и изследователи от Южна Корея, Северна Корея, САЩ, Обединеното кралство и Канада, анализира публично достъпни данни в последния си доклад. Ядрените експерти, с които журналисти на „BBC“ разговоряха, до голяма степен са съгласни с възможността за ядрено замърсяване, но казват, че степента му трудно може да бъде определена.

Ядрената радиация може да увреди живите клетки частично или напълно, понякога води до рак. Както при повечето токсини, рисковете, свързани с радиоактивните материали, зависят от степента на излагане.

За последен път Северна Корея тества ядрена бомба през 2017 г. – най-мощният от шест теста, проведени в „Punggye-ri“. Министерството на обединението, изпълнителен отдел в Южна Корея, насърчаващо обединението на Корея, спря да тества отцепниците за излагане на радиация през 2019 г. 9 от 40-те тествани през 2017 и 2018 г., са показали „тревожни нива“ на генетични аномалии, пише групата в своя доклад.

От Южнокорейското министерство заявиха, че ще обмислят възобновяване на тези тестове, ако севернокорейските отцепници съобщят за здравословни проблеми и поискат медицинска помощ. По-специално, Работната група за преходно правосъдие отбеляза изтичането на радиоактивни материали в подпочвените води като особено опасно, като се има предвид нарастващата тенденция на хората да консумират подземни води. Данните от преброяването в Северна Корея от 2008 г. показват, че 1/6 от домакинствата в най-северната провинция Северен Хамгионг, където се намира „Punggye-ri“, използват подпочвените води като питейни и за селскотo стопанство.

Този дял вероятно се е увеличил поради хроничния недостиг на електроенергия в цялата страна. Електричеството се доставя само на непълно работно време дори в столицата Пхенян, която винаги е с приоритет при разпределението на ресурсите.

Програмата за оръжия на Северна Корея се ускори при лидера Ким Чен-ун, който през септември 2022 г. каза, че ядрените оръжия на страната му вече не са предназначени само за предотвратяване на война, а също така могат да бъдат използвани превантивно и нападателно, за да спечели война.

„Управляващите на Северна Корея се стремят да максимизират международния интерес към нейните ядрени способности, като същевременно избягват вниманието върху проблемите, свързани с човешките права. Всъщност има тенденция да се разглежда ядреният проблем на Северна Корея единствено от гледна точка на сигурността“, коментират авторите на доклада.

„Много странното е, че Северна Корея продължава да подобрява своите тестове, за да продължи да напомня на света, че притежава технологията, като политически жест, а не като технически. Останалият свят до голяма степен изостави тестовете, защото знаят как бомбите наистина работят“, коментира енергийният журналист на свободна практика Крис Краг.

Марк Дизендорф, изследовател на енергийната политика в Университета на Нов Южен Уелс в Сидни, смята, че високите дози радиация при отцепниците, докладвани от работната група – около 100 пъти над средната глобална стойност на естествения радиационен фон – вероятно ще увеличат риска от рак при тези, които са били изложени на тестове. Но той постави под въпрос как тези дози са измерени или оценени.

Скот Снайдер, старши сътрудник по корейските изследвания в Съвета за външни отношения, каза, че историята на ядрените опити по света е начертала „доста последователна връзка между излагането на радиация и въздействието върху общественото здраве на близките популации“.

„Не е изненадващо“, че въздействието върху здравето и околната среда ще бъде подценено или ще остане без внимание в Северна Корея, добави той.

От Работната група алармират, че съседни страни като Южна Корея, Китай и Япония също може да са изложени на риск поради контрабандата и разпространението на селскостопански и морски продукти, както и на севернокорейски специалитети като борови гъби от райони близо до „Punggye-ri“. Групата заяви, че правителствата на тези страни не правят достатъчно, за да предпазят населението си от тези рискове.

Отбелязва се, че правителството на Южна Корея е било подложено на критики през 2018 г. за раздаването на борови гъби, които тогавашният му президент Мун Дже-ин е получил като подарък от Ким Чен Ун на около 4000 възрастни семейства – според съобщенията – без да ги тества за радиация.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments