Северна Корея проведе два нови ракетни теста

0
32
Балистична ракета
Балистична ракета. Снимка: Pixabay

Днес Северна Корея е изстреляла две балистични ракети с малък обсег край източното си крайбрежие. Това е второто тестово изстрелване на страната в рамките на 3 дни, което принуди Япония да призова за извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН, предава „BBC“.

Наскоро Пхенян възобнови ядрените си заплахи и предупреди, че ще реагира с „безпрецедентно“ силен отговор на ежегодните съвместни военни учения, които се организират от САЩ и Южна Корея. Страната неведнъж е споделяла, че разглежда тези учения като подготовка за инвазия.

Южнокорейските военни сили съобщиха, че са засекли две изстрелвания на ракети рано тази сутрин от град, разположен на западното крайбрежие на Северна Корея. По-късно тази информация е била потвърдена и от официалните севернокорейски медии. Япония обяви, че и двете ракети са се приземили във води извън изключителната икономическа зона на Япония и че не се съобщава за щети върху самолети или кораби в района, но те са прелетели на разстояния, които предполагат, че по-голямата част от Южна Корея е в обсега им на действие. Тестовете са били проведени само два дни след като Северна Корея изстреля междуконтинентална балистична – първото в страната изстрелване от 1 януари насам, на което вчера САЩ и Южна Корея отговориха с изпращане на американски бомбардировач над Корейския полуостров.

И Южна Корея, и Япония разкритикуваха остро неотдавнашните севернокорейски изстрелвания, като ги определиха като заплаха за международния мир и нарушаване на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, които забраняват всякакви балистични дейности от страна на Северна Корея.

Японският министър-председател Фумио Кишида заяви пред репортери, че страната му е призовала за извънредно заседание на Съвета за сигурност в отговор на последните действия от страна на Северна Корея. Първоначалният брифинг на Съвета за сигурност, оглавен от помощник-генералния секретар по политическите въпроси Халед Киари, е насрочен за по-късно днес. Според експерти по-нататъшни строги действия на Съвета за сигурност срещу Северна Корея на този етап са малко вероятни. Китай и Русия, които имат право на вето и са въвлечени в конфронтация с Вашингтон, се противопоставиха на опитите за налагане на нови санкции от страна на САЩ през изминалата година.

Северна Корея обяви, че много от досегашните ѝ оръжейни тестове са били с цел предупреждение заради военни учения на САЩ и Южна Корея. През последната година южнокорейските и американските военни сили проведоха по-мащабни и по-чести учения в отговор на ескалиращите ракетни изпитания на Северна Корея. Двете армии планират да проведат още едно учение в рамките на тази седмица, за да усъвършенстват съвместните си действия на зашита срещу използването на ядрени оръжия от Северна Корея.

Съюзниците планират също така да проведат съвместно компютърно симулирано учение и полево обучение през март. Северна Корея неведнъж е осъждала редовните южнокорейско-американски военни учения като тренировка за планирана инвазия, въпреки че съюзниците твърдят, че ученията им имат единствено отбранителен характер. Някои експерти в областта на сигурността твърдят, че Северна Корея често използва ученията на съперниците си като претекст, за да тества и подобрява оръжейните си системи. Твърди се още, че Северна Корея в крайна сметка планира да получи международно признание като легитимна ядрена държава, за да бъдат отменени международните санкции, както и да получи други отстъпки от страна на други нации.  

В изявление на Индо-тихоокеанското командване на САЩ се казва, че новите изстрелвания подчертават „дестабилизиращото въздействие“ на незаконните оръжейни програми на Северна Корея. Изявлението гласи още, че ангажиментите на САЩ за защита на Южна Корея и Япония „остават непоклатими“.

Според японски и южнокорейски оценки севернокорейските ракети са прелетели на максимална височина 50-100 км и на разстояние 340-400 км (210-250 мили). Северна Корея твърди, че разполага с ракети, способни да ударят с ядрено оръжие както континенталната част на САЩ, така и Южна Корея, но много чуждестранни експерти твърдят, че Северна Корея все още не е усвоила някои ключови технологии, като например създаването на бойни глави, които са достатъчно малки, за да бъдат монтирани на ракети, и гарантирането на това, че тези бойни глави ще оцелеят при влизане в атмосферата.

В изявлението си, отправено по-рано днес, сестрата на Ким Чен-Ун, Ким Йо-Чен, отново предупреди, че Северна Корея разполага с надеждна технология за изстрелване на ракети. Тя обясни това в отговор на южнокорейските експерти, които поставиха под въпрос дали севернокорейските оръжия биха били функционални в реални военни ситуации.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments