Зам.-министър Ефремова: В МТСП създаваме екосистема на дигиталния преход

0
15
Конференция
Конференция. Снимка: МТСП

През изминалите няколко години в Министерството на труда и социалната политика /МТСП/ беше създадена екосистема на дигиталния преход, обясни заместник-ресорният министър Наталия Ефремова по време на заключителната конференция на КТ „Подкрепа“ по проект „Дигитална подкрепа“. Той е бил реализиран с финансиране по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“.

Съвместно със социалните партньори се създава стратегическата основа на дигиталния преход, добави заместник-министър Ефремова. По думите й с финансиране по Програма „Развитие на човешките ресурси“ /ПРЧР/, Националния план за възстановяване и устойчивост /НПВУ/ и пари от държавния бюджет, ще бъде разработена палитра от мерки за повишаване на цифровите умения на всички участници на пазара на труда и в подкрепа на работодателите.

В момента се разработват програмите и методиките за обучения, които са изследователски обосновани на базата на резултатите от проектите, реализирани от социалните партньори по операция „Развитие на дигиталните умения“. Ефремова бе категорична, че за успешния дигитален преход е нужно да бъдат положени усилия за гарантиране на достъпността на обученията за дигитални умения.

„Бъдещето ще бъде невъзможно без дигитални умения, които работниците и служителите трябва да притежават, за да могат да осъществяват своята дейност“, заяви заместник-министърът на труда и социалната политика проф. Емил Мингов и допълни:

„Бъдещето, особено с настъплението на изкуствения интелект, ще наложи все по-голямо усъвършенстване на дигиталните умения, ако работникът или служителят иска да запази работното си място.“

По Програма „Развитие на човешките ресурси“ /2021-2027 г./ е заложен ресурс от 400 милиона лева за обучения за придобиване на дигитални умения, съобщи ръководителят на Управляващия орган на Програмата Цветан Спасов. По НПВУ също ще бъде реализиран проект, който е с бюджет от 390 млн. лв. Очаква се в следващите няколко години над 700 000 български граждани да преминат обучения за дигитални умения.

„Всички ние сме длъжни навреме да предприемем мерки да създадем или повишим дигиталните умения на работната сила, за да бъде качествена и конкурентна както на европейско, така и на световно ниво“, категоричен бе Спасов, добавяйки, че според него без тясното взаимодействие между институциите и социалните партньори, тази задача не може да бъде осъществена.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments