„За Земята“: „Мини Марица-изток“ увреждат имотите на хората от обреченото с. Бели бряг, а след това им предлагат ниски обезщетения

0
271
Протест
Протест. Снимка: "За Земята"

Вибрациите от тежките изкопни машини на „Мини Марица-изток“ първо са увредили имотите, а по-късно дружеството е използвало този факт като повод да предложи по-малко обезщетение на собствениците. Това е едно от доказателствата, които бяха приети от Старозагорския административен съд по време на заседанието по делото срещу министъра на енергетиката за причинени имуществени и неимуществени вреди, заведено от Петър Тенев от Бели бряг, община Раднево. Той е един от жителите на селото, което трябва да бъде напълно обезлюдено заради разширяването на „Мини Марица-изток“, които захранват с въглища всички тецове в комплекса „Марица-изток“ и повече от 10 години водеха борба за справедливи обезщетения, пише екологично сдружение „За Земята“.

„В последните години натискът от мините се отрази много зле на нашето психологическо състояние и здраве. По цвета на косата ми можеш да отгатнеш, че ние се състаряваме много бързо“, коментира и Петър Тенев, ищец по делото.

Още преди над 10 години, когато цените на недвижимото имущество бяха значително по-ниски, „Мини Марица-изток“ са изкупували от общината земи на цени от над 10 лева на квадрат, докато днес, при ръст на пазара, предлагат на жителителите под 5 лева за квадрат плодородна, култивирана земя. Оценката, направена за имотите, за които се води делото, е ключова, за да бъдат предоставени справедливи обезщетения, посочват от сдружението. Ако тя е направена на вече увреден имот, с пукнатини и в район без бъдеще, е съвсем разбираемо да е много ниска. Затова в такива случаи практиката е да се види каква би била стойността, ако ги няма мините.

„Малко хора знаят, че в България все още има хора, които са изселвани заради разширяващи се мини. Обезщетенията, които им се предлагат, не стигат да продължат живота си на друго място при същите, а защо не и при по-добри условия. За съжаление, макар и умираща, въглищната индустрия оставя тежко наследство. Ние не виждаме причина тежестта да бъде понесена от местните хора и настояваме за намеса на Министерството на енергетиката. Министърът е отговорен за действията или по-точно бездействията на поверените му дружества.“, казва Радостина Славкова от екип „Климат и енергия“ на „За Земята“, подкрепяща хората от Бели бряг.

Съдът насрочи и дата за следващо, вероятно финално заседание, на 2 октомври, във връзка с предоставянето на допълнителни документи от страна на „Мини Марица-изток“.

А дотогава продължава събирането на подписи в онлайн петицията за справедливи обезщетения при изселването на селата Бели бряг и Трояново.

„Мини Марица-изток“ има една година да докаже на ЕК, че може да намали въглеродния си отпечатък

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments