За втора поредна година Джеф Безос е най-богатият мъж на света

0
101
Джеф Безос
Снимка: Wikimedia commons

За втора поредна година основателят и главен директор на „Амазон“ Джеф Безос оглавява списъка на „Форбс“ за най-богат мъж, пише списанието. Богатството му се равнява на 131 млрд. долара, което е с 19 млрд. долара повече от предходната година.

Миналата година Безос стана първият човек, начело на списъка на милиардерите на „Форбс“, с нетна стойност от над 100 млрд. долара и нагоре. Въпреки че акциите на „Амазон“ са паднали от пика си от 2012 долара за акция през август и все пак те са по-скъпи, отколкото преди година.

Големият въпрос сега е дали той ще успее да задържи огромното си богатство успоредно с новината за предстоящия му развод. На 9 януари Безос обяви в Туитър, че той и съпругата му Макензи планират да се разделят след 25 години брак. Думите на милиардера звучаха приятелски, пишейки, че „вижда чудесното им бъдеще като родители, приятели, партньори в начинания и проекти“.

По-късно същия ден обаче от таблоида „Националния анкетьор“ разкриха, че са открили връзка между Джеф Безос и бившата телевизионна водеща Лорън Санчес, твърдейки, че имат снимки на техни туитове, които са изпращали помежду си. В свой блог Безос от своя страна сподели имейли, които получил от посредници на Дейвид Пикър, изпълнителен директор на „Америкън медия инкорпорейтид“, която притежавала таблоида. В тях се изброявали компрометиращи материали, които щели да бъдат публикувани, ако Безос не се откажел от разследването, което започнал за това как личните съобщения са станали достояние на таблоида.

Тези компрометиращи материали били именно съобщенията между Безос и Санчес. Те датирали от лятото на 2018 г., тоест шест месеца преди обявяването на намерението за развод.

„Вместо да капитулирам пред изнудването и шантажа, аз реших да публикувам онова, което те ми пратиха. Ако аз в моята позиция не мога да се противопоставя на този род изнудване, как ще могат да го направят обикновените хора?“, коментира тогава Безос.

Безос е и собственик на в. „Вашингтон пост“. Изнудването срещу него включвало освен искане за прекратяването на разследването и искане той да направи изявление, в което да каже, че не вярва, че таблоидът е действал срещу него, воден от политически подбуди.

Новината, че Безос се развежда, повдигна реални въпроси дали ще запази контрола над „Амазон“ – той притежава 16% от акциите на компаниите – и какво ще се случи с неговото състояние. Във Вашингтон се изисква при развод съпрузите да разпределят по справедлив начин „публичната собственост“, включително и всички доходи, придобити по време на брака. Сключването на предбрачен договор може да промени начина на управление на активите, но не е известно дали двойката Безос имат такова споразумение. Малко вероятно е те да имат сключен предбрачен договор, тъй като двойката сключи брак преди Безос да основе „Амазон“, а Макензи е първият счетоводител на компанията.

Ако Макензи Безос получи половината от богатството на двойката, тя ще стане най-богатата жена на света. Въпреки това, докато не излезе документ, с който се разпределя богатството, то Джеф ще оглавява списъка на Форбс за най-богати мъже.

Безос е един от само четиримата души, които са държали титлата за най-богатите в света през последните две десетилетия. Другите са легендарния инвеститор Уорън Бъфет, Карлос Слим Елу и Бил Гейтс, който беше номер едно за 12 години между 2001 и 2017 г.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments