Саудитският принц хакнал телефона на най-богатия човек в света?

0
60
Джеф Безос
Снимка: Wikimedia commons

Телефонът на основателя на „Amazon.com Inc“ Джеф Безос вероятно е бил хакнат от видеосъобщение, изпратено от акаунт на „WhatsApp“, принадлежащ на саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман. Днес двама служители на Организацията на обединените нации ще докладват, че има достатъчно доказателства в тази връзка, пише „Reuters“. Кралство Саудитска Арабия и САЩ трябвало да разследват въпроса, твърди запознат.

Длъжностните лица планират публично изявление. То е базирано върху достоверен дигитален криминалистичен анализ, поръчан от екипа за сигурност на американския милиардер. Заключението е, че именно на гореспоменатото видео, изпратено от акаунта на принца, се дължи хакването на телефона на Безос.

Според доклада на „FTI Consulting“ голяма база данни са напуснали телефона на магната около месец след споделянето на видеоклипа в средата на 2018 г. Това твърди лице, отказало да бъде идентифицирано заради чувствителността на темата.

Външни експерти се съгласиха, че доказателствата са достатъчно силни, за да гарантират по-пълно разследване.

Докладът може да влоши още повече отношенията между най-богатия човек в света и кралството. Те се бяха изострили след убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги през 2018 г. Репортерът работеше за „Washington Post“, който е собственост на Безос.

Предполагаемото участие на престолонаследника в хакването бе разкрито от „The Guardian“. Според изданието криптираното съобщение от номера, използван от Мохамед бин Салман, е включвало злонамерен файл, който е проникнал в телефона на бизнесмена и е извлякъл голяма база данни.

Посолството на Саудитска Арабия в САЩ отхвърли доклада.

„Последните съобщения в медиите, които предполагат, че Кралството стои зад хакването на телефона на г-н Джеф Безос, са абсурдни. Призоваваме за разследване на тези твърдения, за да бъдат извадени всички факти”, се казва в изявление, публикувано в „Twitter“.

От „Amazon“ (AMZN.O) отказаха коментар.

Оставете коментар

avatar
2000
 
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
Фото и Видео файлове
 
 
 
Аудио и Видео файлове
 
 
 
Друг вид файлове
 
 
 
  Абониране  
Известие от