За какво да внимаваме, за да избегнем горските пожари?

0
37
Горски пожар
Снимка: Pixabay

С настъпването на летните месеци и високите температури расте опасността от възникването на пожари в полските и горските територии. Подобни случаи са често срещани и по тази причина специалистите призовават за повишено внимание от страна както на обикновените граждани, така и от страна на институции и неправителствени организации. 

В подножието на Витоша, и по-конкретно в Мърчаево, територията влиза в обхвата на Югозападно държавно предприятие. От началото на 2021 година досега там са били регистрирани 27 пожара. В близо 99 на 100 от всички случаи причина за пламъците е човешката небрежност и неглижирано отношение.

Опожарената площ възлиза на около 600 декара, 530 от които е горска територия, уточни инж. Дамян Дамянов пред „БНТ“, директор на предприятието. Той каза, че небрежността, изразена в обикновено хвърляне на фас или неправилно боравене с огън, става повод за сериозни проблеми с неовладяната огнена стихия.

Инж. Дамянов подкани всички туристи, посещаващи планината през лятото, да подходят внимателно към приготвянето на храна на огън, да загасят внимателно своите цигари и да се грижат и след тях гората да остане непокътната.

Директорът напомни, че има поставени указателни табели, които насочват към местата, на които има обозначени огнища. Той допълни също така, че служителите на ръководеното от него звено са в правото си да глобяват нарушителите

„Изградени са 9 пожаро-наблюдателни кули, обособен е оперативен център, което помага да установим началото на пожара“, подчерта инж. Дамян Дамянов, споделяйки факта, че има все повече доброволци, готови да помогнат в нужда.

Пожарите за 2020 година в горски територии се равняват на сериозната цифра от 320, а над 6700 са изгорелите стърнища.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments