Време от нашето време и кръв от нашата кръв

0
176
Кръвен център. Снимка: Искра.бг
Кръвен център. Снимка: Искра.бг

Не знам дали животът е подарък. Не знам дали някой ни е попитал дали искаме да слезем на земята и да изживеем всички чудно хубави и брутални моменти, които ни се случват. Не знам какъв е смисълът да сме тук и дали изобщо има такъв.

Но съм наясно, че сега съм жива. Знам, че щом четеш този текст и ти си жив. И има още какво да свършим на земята. Ако сме в добро здраве – това е безценно. А ако се случи нещо с нас – навярно няма да има значение.

Има човек. Няма човек. И толкова…

Но за хората, които ни обичат няма да е така лесно. Поне един ще плаче безутешно и ще иска да ни събуди, за да ни каже още веднъж, че ни обича. Поне един ще съжалява, че не ни го е казал. Поне един ще изпита ада на земята, който изпепелява сърцето му и го поддържа туптящо с една единствена цел – да чувства болката. 

Извинявай, че може да ти се струва гадничко. Обаче понякога е точно такова. 

Особено ако си представим болниците, в които редица хора се борят да извоюват правото си на живот. Нека си помислим за чувствата на близките им и да се помолим никога да не сме на тяхно място.

Емоции между надеждата и отчаянието. Страха и вярата. Безсилието и силата. Очакването за чудо и липса на вълшебство. Люлката между живота и смъртта. 

И при някои няма какво да направим, освен да се помолим. Други обаче се нуждаят от кръв. И ако аз и ти сме здрави, ако няма опасност за тялото ни и не сме били скоро кръводарители, то можем да помогнем. Нуждаещите са много. Ние обаче също не сме малко.

Доброто трябва да наклони везните към живота, любовта, съпричастността и доверието. 

Хората, които продават кръвта си пред центровете трябва да останат без възможност да въртят бизнеса си толкова стабилно. А те го правят точно по този начин. Стоейки и чакайки поредния уплашен и притеснен близък на нуждаещ се от кръв човек.

Просто е извратено! Възможността да живееш да не трябва да подлежи на продажба.  

Призивите на хората, които търсят кръводарители напоследък са сред най-често срещаните в социалните мрежи. Нека спомогнем и отзовалите да са по-голям брой. Защото е важно! 

Малко време от нашето време. И кръв от нашата кръв. Не е трудно. Но е ценно! 

И отгоре на всичко – полезно. По данни на Националния център по трансфузионна хематология процедурата стимулира процеса на обновяване на кръвните клетки и увеличава защитните сили на организма. Също така количествено кръвта се възстановява за по-малко от 24 часа, а качествено за период от 3-4 седмици.

Получават се и подаръци, а най-важният от тях са безплатни изследвания, които се отнасят за СПИН, хепатит В и С, сифилис и кръвна група.

Доброто не се прави за отплата, но винаги се отплаща!

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments