Война за чипове между САЩ и Китай: Япония планира да ограничи износа на част от оборудването, което доставя

0
45
Компютърен чип
Снимка: Pixabay

Правителството на Япония заяви, че планира да наложи ограничения върху износа на някои компютърни чипове след вече предприети такива ходове на САЩ и Нидерландия, предава „BBC“.

Мерките ще се прилагат за 23 вида оборудване за производство на полупроводници. Полупроводниците, които захранват всичко – от мобилни телефони до военно оборудване, са в центъра на горчив спор между САЩ и Китай. А страната често е наричала САЩ „технологична хегемония“ в отговор на контрола върху износа, наложен от Вашингтон.

Изявлението на японското министерство на търговията и промишлеността от петък обаче не се позовава на Китай или САЩ. От ведомството са категорични:

„Ние изпълняваме отговорността си като технологична нация да допринесем за международния мир и стабилност.“

Политиката ще бъде обект на обществен дебат, като плановете за прилагането ѝ са това стане през юли. Японският министър на търговията Ясутоши Нишимура коментира пред репортери, че този ход не е координиран с ограниченията на САЩ. Той добави:

„Ако нашият износ не бъде преусвоен за военна употреба, ние ще продължим да изнасяме. Вярваме, че въздействието върху компаниите ще бъде ограничено.“

Съобщението дойде, когато японският външен министър Йошимаса Хаяши трябваше да посети Пекин през уикенда. Той потвърди, че ще се срещне с китайския си колега Кин Ганг за „честна и откровена дискусия за създаване на конструктивни и стабилни отношения“.

Ограниченията на Япония ще се прилагат за оборудване, доставено от големи технологични компании, включително Tokyo Electron и Nikon. Новите рестрикции ще засегнат износа, вариращ от инструменти, които се използват за почистване на силициеви пластини, до машини за потапяща литография. Литографските машини използват лазери за отпечатване на миниатюрни модели върху силиций като част от производствения процес на микрочипове.

През октомври Вашингтон обяви, че ще изисква лицензи за компании, които изнасят чипове за Китай, използвайки американски инструменти или софтуер, независимо къде по света са произведени. САЩ също така призоваха Нидерландия и Япония да приемат подобни ограничения.

Този месец холандското правителство заяви, че ще наложи ограничения върху износа на най-напредналите микрочипове в страната, за да защити националната сигурност.

Холандският министър на търговията Лизе Шрайнемахер изтъкна, че мерките ще засегнат „много специфични технологии в цикъла на производство на полупроводници“. Тя добави, че правителството е взело предвид „технологичното развитие и геополитическия контекст“, без да назовава Китай или холандския производител на оборудване за чипове ASML.

ASML е една от най-важните фирми в глобалната верига за доставки на микрочипове. Компанията произвежда машини, които правят най-модерните чипове в света.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments