Влакова катастрофа в Гърция: Премиерът поиска прошка от семействата на жертвите

0
59
Разчистване на останките
Разчистване на останките. Снимка: Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός - Hellenic Red Cross, Facebook

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис поиска прошка от семействата на 57-те жертви на влаковата катастрофа. В публикация във Facebook той пише, че през 2023 г. в Гърция два влака, пътуващи в различни посоки, не може да се движат на една и съща жп линия и никой да не забележи.

Протестите в страната продължават пореден ден. Днес се съобщава за сблъсъци с полицията, след като хиляди се присъединиха към демонстрация в столицата Атина. По данни на властите на демонстрацията са присъствали 12 000 души. Някои от тях са подпалили кофи за боклук и са хвърляли бензинови бомби. Полицейските служители са отговорили със сълзотворен газ и шокови гранати, като по този начин в рамките на минути са успели да разпръснат тълпите на централния площад „Синтагма“.

Съобщава се още, че протестиращите са пуснали стотици черни балони в небето в памет на починалите, а някои от тях са държали надписи: „Долу с правителствата-убийци“.

Припомняме, че на 28 февруари през нощта пътнически и товарен влак се блъснаха челно, след като се озоваха на един и същи коловоз. Първите четири вагона на пътническия влак са дерайлирали, като първите два са се запалили и са почти напълно унищожени. Предполага се, че до трагедията се е стигнало в резултат на човешка грешка.

По-рано тази седмица на 59-годишния началник на гарата в Лариса беше повдигнато обвинение в причиняване на непредумишлено убийство по небрежност. Адвокатът му Стефанос Панцарцидис разкри, че клиентът му е признал, че част от отговорността за инцидента е негова. Но мнозина в Гърция гледат на него като на злополука, която е предстояла да се случи, а профсъюзът на железопътните работници обвини правителствата, че не са им обръщали внимание на предупрежденията.

Към протеста на членовете на профсъюза се присъединиха жители на Атина и Солун, които са шокирани от мащаба на бедствието. На демонстрациите присъстваха и много студенти.

„Железопътната мрежа изглеждаше проблемна, с изтощен и зле платен персонал“, каза студентът по медицина от Кипър Никос Сава пред агенция AFP.

Машинисти в Гърция коментираха, че има дългогодишни проблеми с електронните системи, които трябва да ги предупреждават за предстояща опасност.

Министърът на транспорта Костас Караманлис също подаде оставка като „знак на уважение“ към загиналите хора. Според него така поема отговорността за неуспеха на кабинета да модернизира железниците в страната през трите години и половина, докато е на власт.

Веднага след инцидента гръцкото правителство обяви тридневен национален траур и каза, че разходите за погребенията на жертвите ще бъдат платени от държавната каса.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments