Влакова катастрофа в Гърция: Какво споделят оцелелите?

0
94
Полицейска кола в Гърция
Полицейска кола в Гърция. Снимка: Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας

Поне 32 души са загинали, а десетки други са били ранени при челен сблъсък между два влака близо до град Лариса снощи. През цялата нощ спасителите са търсили оцелели, предава „BBC“.

„Чухме голям взрив. Въртяхме се в купетата, докато паднем настрани. Тогава приключи суматохата и настана паника. Кабели, огън, счупени прозорци. Пожарът беше незабавен и навсякъде. Хората крещяха, имаше и такива в капан“, разказа пред „Reuters“ 28-годишният пътник Стергиос Миненис.

Ужасен спътник сподели пред телевизия „Skу“, че прозорците изведнъж са се счупили и „хората са започнали да пищят и ги е обзел страха“.

„За щастие успяхме да отворим вратите и да избягаме бързо. От други вагони не успяха да излязат, а един дори се запали.“

Пътникът Ангелос Циамурас сподели пред местните медии, че е усетил катастрофата като земетресение, докато друг на име Лазос коментира пред вестник „Protothema“: „Не бях наранен, но бях изцапан с кръвта на други хора, които бяха ранени близо до мен.“

Според информацията пътническият влак е пътувал от Атина за северния град Солун, когато се е блъснал челно в товарен влак. В резултат на удара е последвал пожар в поне един от вагоните. Причината за катастрофата не е известна.

На местопроизшествието са пристигнали около 150 пожарникари и 40 линейки, съобщиха гръцките служби за спешна помощ, като са били използвани и кранове за отстраняване на отломките.

„Беше много силен сблъсък. Това е ужасна нощ… Трудно е да се опише сцената“, коментира областният управител на регион Тесалия Костас Агорастос пред държавната телевизия. По думите му първите четири вагона на пътническия влак са дерайлирали, като първите два са се възпламенили и са били „почти напълно унищожени“.

„Те пътуваха с голяма скорост и единият /машинист/ не знаеше, че другият идва“, добави губернаторът.

Кадри след сблъсъка показват гъсти кълба дим, издигащи се от дерайлиралите вагони. Условията за спасителите са били „много трудни“ предвид „тежестта на сблъсъка“, каза пред репортери говорителят на противопожарната служба Василис Вартакойанис.

„Никога не съм виждал нещо подобно през целия си живот. Трагично е. 5 часа по-късно откриваме тела“, каза изтощен спасител, излизащ от останките, пред агенция AFP.

„Преживяваме трагедия. Изваждаме хора живи, ранени… има загинали. Ще бъдем тук цяла нощ, докато приключим, докато намерим последния човек“, увери друг спасител-доброволец пред „ERT“.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments