Владимир Путин обяви извънредно положение заради нефтения разлив в Северния полярен кръг

0
224
Нефтеният разлив в Норилск
Кадър: YouTube

Президентът на Русия Владимир Путин обяви извънредно положение в страната, след като 20 000 тона дизелово гориво се изляха в река, намираща се в Северния полярен кръг, предаде “BBC”. 

Разливът се е състоял, след като горивен резервоар на електроцентрала в близост до сибирския град Норилск е протекъл миналия петък. Президентът Путин реагира гневно на новината, че местните власти са установили замърсяването едва два дни по-късно. 

Електроцентралата е собственост на конгломерата “Norilsk Nickel”, който е най-големият производител на никел и паладий в света. В телевизионна пресконференция от сряда президентът Путин порица директорa на “Norilsk Nickel” за реакцията на компанията по отношение на екологичната катастрофа.

“Защо правителствените служби научават за инцидента едва два дни по-късно? Трябва ли да научаваме за подобни бедствия от социалните мрежи”

Губернаторът на региона Александър Ус е информирал Путин, че местната управа е научила за разлива в неделя, след като се е появила “притеснителна информация в социалните мрежи”От доклада на държавната медия в страната става ясно, че замърсяването е с площ от 350 кв. кмПутин е наредил разследване на инцидента, като ръководителят на електроцентралата е временно задържан. 

В изявление “Norilsk Nickel” коментира, че инцидентът е бил докладван “адекватно и своевременно”До замърсяването се е стигнало, след като поддържащите колони на резервоара са започнали да потъват в земята. Станцията е изградена върху перманентен лед, който частично се топи със затоплянето на климата. 

Нефтеното петно се е разнесло на разстояние от 12 км от мястото на инцидента, оцветявайки голяма част от реката Амбарна в пурпурно червено. Извънредно положение е обявено, за да се разпределят военни части, които да съдействат за почистването на региона. 

Екологичната катастрофа се счита за втората най-голяма в модерната история на Русия, коментира за информационната агенция “AFP News” експертът на “World Wildlife Fund” Алексей Книжинов.

Какво може да се направи?

Замърсяването породи мрачни предупреждения от страна на природозащитни организации, които твърдят, че предвид размера на нефтеното петно, почистването ще бъде трудно и изключително времеемко.  “Greenpeace” сравниха екологичната катастрофа с бедствието “Ексон Валдес” от 1989, състояло се в близост до Аляска. 

Олег Митвол, бивш началник на руската природозащитна организация “Rosprirodnadzor”, коментира, че “до момента е нямало инцидент с подобен мащаб в региона на Антарктида”

По негови дума почивстването би коствало около 100 милиарда рубли (1,5 милиарда щатски долара), като ще са нужни между пет и десет години за справяне със ситуацията. Това не е първият нефтен разлив, причинен от “Norilsk Nickel”. През 2016 компанията призна, че инцидент в една от електроцентралите, собственост на конгломерата, е довел до оцветяване в червено на намираща се близост река. 

Министърът на природните ресурси на Русия Дмитрий Кобилкин предупреди промишлеността да се избягва горенето на големи количества нефт. Кобилкин се зарече да бъде направен опит да се разсее нефтеното петно с реагенти, като добави, че само министерството на извънредните ситуации в сътрудничество с армията са способни да се справят със замърсяването. 

Преградни буйове не са в състояние да ограничат замърсяването, тъй като реката Амбарна е прекалено плитка, предупреди министърът. Решението, което предложи той, е да се изпомпи замърсяването в съседната тундра, като президентът Путин добави, че “почвата там най-вероятно вече е пропита с нефт”

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments