Велислав Минеков: Ще направя всичко възможно да подготвя добра жътва

0
54
Велислав Минеков
Велислав Минеков. Снимка: Kaloyan Kanev, Фейсбук

Ще направя голяма част от нещата, за които съм мислил и за които съм се надявал. Някои от тях ще останат като наследство на следващите по такъв начин, че те да бъдат принудени да ги свършат докрай. Без съмнение има как организацията да се направи по подобен начин. Това заяви пред „БНР“ служебният министър на културата проф. Велислав Минеков.

„Имам кратък срок, но в този срок ще направя всичко възможно жътварите да бъдат подготвени за една добра жътва“, добави той.

Минеков съобщи, че има сформирани инициативни групи, които работят за промени в действащите у нас закони. Целта на всички усилия е, когато се събере 46-то Народно събрание да има подготвени и адекватни предложения.

Очакват се близо 50 милиона евро, които ще дойдат в страната по Плана за възстановяване, поясни още служебният министър. Тази сума се доближава значително до годишния бюджет на министерството и нейното значение е особено съществено.

По отношение на културното министерство през годините и предстоящите проверки, Велислав Минеков коментира: „Имам усещането за корупция“. Очаква се ревизията да обхване всички сектори, отсече експертът.

Ще има разкрития, сигурен е професорът. Той изтъкна, че вероятно част от тях ще бъдат насочени към прокуратурата. Там за съжаление, допуска Минеков, вероятността да се задействат е малка, „но ще насочим нещата и към ОЛАФ, и към Европейската прокуратура, откъдето очаквам силна и здрава ръка“.

Служебният министър разказа, че до него са постъпили редица жалби. Впечатляващо е, изумен е той, „безобразието към паметници на културата“. Финансовите интереси в това отношение стоят далеч по-високо от ценността на българската история.

„След изборите, когато има вече нов парламент и нов министър, аз ще отида на море, защото три години не ми се е случвало. Миналата година си загубих времето на един площад“, на който не се е стигнало до особено голям успех, констатира с разочарование Велислав Минеков.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments