Великобритания и Австралия договориха условията по обширна търговска сделка

0
37
Премиерът на Великобритания Борис Джонсън. Снимка: EU2017EE Estonian Presidency/wikimedia commons
Премиерът на Великобритания Борис Джонсън. Снимка: EU2017EE Estonian Presidency/wikimedia commons

Договорени са широките условия по търговска сделка между Великобритания и Австралия, разбра “BBC”. Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън и австралийският му колега Скот Морисън договориха сделката по време на вечеря на „Даунинг Стрийт“. Това е първата търговска сделка, която се договаря от нулата, откакто Великобритания напусна ЕС. Случилото се се разглежда като важна стъпка към присъединяването на Обединеното кралство към по-широко споразумение за свободна търговия в Азиатско-Тихоокеанския регион.

Правителството на Обединеното кралство подписа дълъг списък от търговски договорености през последната година, но те са прехвърлени към тези, които Великобритания вече е имала като част от ЕС.

Очаква се новата търговска сделка да даде на британските и австралийските производители на храни и други фирми по-лесен достъп до пазарите на другия – амбиция, която може би е олицетворение на ястието, поднесено на двамата в понеделник вечерта – уелско агнешко и шотландска пушена сьомга, придружени с австралийско вино.

Правителството на Великобритания казва, че членството във Всеобхватното и прогресивно споразумение за транстихоокеанско партньорство (CPTPP) може да предостави на британските фермери огромни възможности.

Съществуват обаче опасения във фермерската общност относно компрометирането на Обединеното кралство по отношение на хранителните му стандарти, както и напрежението в правителството между министъра на околната среда Джордж Юстис и търговския секретар Лиз Тръс.

Земеделските производители от Обединеното кралство също имат опасения, че няма да има съществени предпазни мерки, които да спрат фермерите да бъдат подбивани от евтин внос.

Земеделските производители в Австралия имат право да използват някои хормонални стимулатори на растежа, пестициди и фуражни добавки, които са забранени в Обединеното кралство.

Според Националния съюз на земеделските производители (NFU) австралийските фермери могат да произвеждат говеждо месо на по-ниски производствени цени и биха могли да подбият фермерите във Великобритания. От своя страна Шотландия беше породила притеснения относно претоварването на селскостопанската индустрия, ако пазарът бъде залят от стоки с по-нисък стандарт.

От Министерството на международната търговия по-рано заявиха, че всяка сделка с Австралия ще включва защита за селскостопанската индустрия и няма да компрометира високите стандарти на Обединеното кралство. Търговският секретар Лиз Тръс защити плановете за сделка с Австралия миналия месец, казвайки на депутатите:

“Ще се уверим, че във всички сделки, които правим, британското земеделие процъфтява.”

През 2019-20 г. търговията със стоки и услуги между Австралия и Обединеното кралство се оценява на 20,1 милиарда британски лири. Метали, вино и машини формират най-големия износ на стоки от Австралия за Обединеното кралство, докато основният внос в Австралия за Обединеното кралство са автомобили, лекарства и алкохолни напитки.

Търговията с месо между двете страни е малка, като 0,15% от целия австралийски износ на говеждо месо е за Обединеното кралство, а 14% от вноса на овче месо в Обединеното кралство идва от Австралия.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments