Възможен ли е таван на наемите за младите хора у нас?

1
76
Блок
Блок. Снимка: Искра.бг

Таван на наемите за жилища е една от възможните мерки, с които страната ни да се пребори с демографската криза и липсата на квалифицирана работна ръка. Предложението за осигуряване на по-евтини жилища идва от Европейската комисия, която е загрижена за ситуацията в страната ни.

Бившият заместник-министър на труда Росица Стелиянова заяви пред „Bulgaria ON AIR“, че по-ниските наеми ще стимулират младите хора да напуснат жилищата на родителите си и да придобият социална ангажираност. Тя напомни, че в момента в страната ни работят и други мерки, които са свързани най-вече с преселването с цел нова работа от едно населено място в друго. 

В същото време наемът на собствено жилище в момента се оказва непосилен, най-вече за студентите. Ирина в момента живее в Студентски град в столицата и  принудена да отделя за целта по 600 лева от заплатата си, която е едва 1000 лева на месец.

„Ако се въведе таван за наемите ще бъде добро решение, защото доста повече хора ще могат да си позволят да живеят на квартира. Дори поощрение от 100-200 лева отстъпка ще бъде от помощ за младите хора“.

В момента страната ни се намира в много сложна и безперспективна ситуация, тъй като 78% от работодателите изпитват нужда от квалифицирана работна ръка, а всяка по 50 000 работници излизат в пенсия.

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Хърант меликов
Хърант меликов
7 месеци по-рано

Работодателят търси млад,перспективен,опитен,образован специалист,който да не отказва каквато и работа да му възложат,с неопределено дълъг работен ден/седмица,за минимална заплата.Разбира се,има и нормални работодатели,но колцина са те?