Въпреки забраната на САЩ: Китайските военни и правителство придобиват чипове на Nvidia

0
33
Чип Nvidia.
Чип Nvidia. Снимка: Пиксабей

Китайски военни структури, държавни изследователски институти за изкуствен интелект и университети са закупили през изминалата година малки партиди полупроводници на Nvidia, чийто износ в Китай е забранен от САЩ, показва преглед на тръжни документи, направен от журналисти на агенция „Ройтерс“.

Продажбите до голяма степен неизвестни китайски доставчици подчертават трудностите, пред които е изправен Вашингтон, въпреки забраните си, за да прекрати напълно достъпа на Китай до усъвършенствани американски чипове, които биха могли да допринесат за пробив в областта на изкуствения интелект и сложни компютри за армията.

Купуването или продаването на високотехнологични американски чипове не е незаконно в Китай и публично достъпните тръжни документи показват, че десетки китайски организации са купили и получили полупроводници Nvidia след налагането на ограниченията. Те включват нейния чип A100 и по-мощния H100 – чийто износ за Китай и Хонконг беше забранен през септември 2022 г. – както и по-бавните чипове A800 и H800, които Nvidia тогава разработи за китайския пазар, но които също бяха забранени през октомври миналата година.

Широко разпространено е мнението, че графичните процесори – вид чип – създавани от Nvidia, са много по-добри от конкурентните продукти за работа с изкуствен интелект, тъй като могат по-ефективно да обработват огромни количества данни, необходими за задачите на машинното обучение.

Продължаващото търсене и достъпът до забранените чипове на Nvidia също така подчертава липсата на добри алтернативи за китайските фирми, въпреки започващото разработване на конкурентни продукти от Huawei и други. Преди забраните Nvidia владееше 90% от китайския пазар на чипове за изкуствен интелект.

Сред купувачите са елитни университети, както и две организации, подложени на експортни ограничения на САЩ – Харбинският технологичен институт и Китайският университет за електронни науки и технологии, които са обвинени в участие във военни въпроси или са свързани с военен орган, противоречащ на националния интерес на САЩ.

Първият закупи шест чипа Nvidia A100 през май, за да обучи модел за дълбоко обучение. Последният закупи един A100 през декември 2022 г. Целта му не беше идентифицирана. Нито един от купувачите, споменати в тази статия, не отговори на искания за коментар.

Прегледът на „Ройтерс“ установи, че нито Nvidia, нито търговци на дребно, одобрени от компанията, са сред идентифицираните доставчици. Не стана ясно как доставчиците са се снабдили с техните чипове Nvidia.

Вследствие на ограниченията в САЩ обаче се появи пазар на черно за такива чипове в Китай. Китайските доставчици по-рано казаха, че използват излишни запаси, които намират пътя си към пазара, след като Nvidia изпрати големи количества до големи фирми в САЩ или внася чрез компании, локално регистрирани на места като Индия, Тайван и Сингапур.

Журналистите на „Ройтерс“ са потърсили за коментар 10 от доставчиците, изброени в тръжните документи, включително споменатите в тази статия – никой от тях не е отговорил. От Nvidia заявиха, че спазват всички приложими закони за контрол на износа и изисква от своите клиенти да правят същото. Говорител на компанията потвърди:

„Ако научим, че клиент е извършил незаконна препродажба на трети страни, ще предприемем незабавни и подходящи действия.“

Министерството на търговията на САЩ отказа коментар по темата. Американските власти обещаха да затворят вратичките в ограниченията за износ и се придвижиха да ограничат достъпа до чиповете от звена на китайски компании, разположени извън Китай.

Крис Милър, професор в университета Тъфтс и автор на „Войната на чиповете: Борбата за най-критичната технология в света“, изтъкна, че е нереалистично да се мисли, че експортните ограничения на САЩ могат да бъдат водоустойчиви, като се има предвид, че чиповете са малки и лесно могат да бъдат контрабандни. Той добави:

„Основната цел е да се хвърли пясък в зъбните колела на развитието на изкуствения интелект в Китай, като се затрудни изграждането на големи клъстери от усъвършенствани чипове, способни да обучават системи за изкуствен интелект.“

Военни, изкуствен интелект и купувачи

Прегледът включва повече от 100 търга, при които държавни организации са закупили чипове A100 и десетки търгове след забраната през октомври показват покупки на A800.

Търговете, публикувани миналия месец, също показват, че университетът Цинхуа е закупил два чипа H100, докато лаборатория, ръководена от Министерството на промишлеността и информационните технологии, е закупила един.

Купувачите включват един неназован субект на Народната освободителна армия, базиран в град Уси, провинция Дзянсу, според търгове от военна база данни. Освен това се търсеха 3 чипа A100 през октомври и един чип H100 този месец.

Военните търгове в Китай често са силно редактирани и „Ройтерс“ не успя да научи кой е спечелил офертите или причината за покупката. Повечето търгове показват, че чиповете се използват за изкуствен интелект. Количествата на повечето покупки обаче са много малки, далеч от това, което е необходимо за изграждане на усъвършенстван голям езиков модел от нулата, базиран на изкуствен интелект.

Модел, подобен на GPT на OpenAI, ще изисква повече от 30 000 карти Nvidia A100, според изследователската фирма TrendForce. Но малцина могат да изпълняват сложни задачи за машинно обучение и да подобряват съществуващите AI модели.

В един пример Институтът за изкуствен интелект Шандонг възложи миналия месец договор за 290 000 юана (40 500 долара) за 5 чипа A100 на Shandong Chengxiang Electronic Technology.

Много от търговете предвиждат доставчиците да доставят и монтират продуктите, преди да получат плащане. Повечето университети също публикуваха известия, показващи, че сделката е завършена.

Университетът Цинхуа, наричан Китайския Масачузетски технологичен институт, е плодовит организатор на търгове и е закупил около 80 чипа A100 след забраната от 2022 г.

През декември университетът Чунцин публикува търг за един чип A100, в който изрично се посочва, че той не може да бъде употребяван или разглобен, а трябва да бъде „чисто нов“. Доставката е завършена този месец, показва съобщение.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments