Уролози от УМБАЛ-Бургас извадиха 350-грамов тумор с безкръвна операция през уретрата

0
272
д-р Златка Чолакова и пациентът Георги Жеков, УМБАЛ-Бургас
Снимка: УМБАЛ-Бургас

Специалисти уролози извадиха 350-грамов тумор през уретрата в УМБАЛ-Бургас след продължителна безкръвна операция, съобщават от лечебното звено.

Тумор на пикочния мехур с тегло 350 грама е бил изваден по безкръвен път през уретрата по спешност от д-р Николай Миринчев и д-р Златка Чолакoва в Урологичното отделение на болницата. За дългите часове, които пациентът е прекарал на операционната маса, са се сменили няколко реанимационни екипа. Сложната манипулация е наложила нуждата от специална анестезия и много стриктно следене на показателите, както и спешно кръвопреливане, тъй като мъжът е постъпил с голяма кръвозагуба.

Тумор с подобна големина досега не е бил отстраняван по този начин, но отворен тип операция не бил препоръчителен, тъй като е имало риск злокачествени клетки да се разпространят в цялата коремна кухина. Затова уролозите раздробили образуванието на малки парченца под видеоконтрол, за да има как да излязат през канала, след което ги издърпали едно по едно със специална апаратура. Подходът бил изморителен за екипа, но изключително щадящ за пациента, който можел да си бъде вкъщи още на следващия ден.

„Много време имах симптоми, но не им обърнах внимание. Може би е трябвало да дойда по-рано. Благодаря на д-р Чолакова и д-р Миринчев и на анестезиолозите за всичко, което направиха за мен, чувствам се много добре, вече нямам никакви болки и съм изключително доволен от целия персонал в отделението“, споделил на изписването си пациентът Георги Жеков.

Първите симптоми започнали с капки кръв в урината, но това се случило преди години. Мъжът работел в пясъчна кариера и споделя, че имало и други негови колеги с подобни симптоми, което отдавали на специфичните условия на труд, взривовете в кариерата и замърсената среда. Не търсил лекарска помощ до момента, в който не се наложило да бъде приет по спешност със сериозна кръвозагуба и силна болка. През това време туморът е заел почти половиния му пикочен мехур.

„За съжаление наблюдаваме и други случи на забавени пациенти, особено във време на пандемия. Не се търси лекарска помощ, докато не стане късно и тези хора не дойдат по спешност. Да, сега успяхме да помогнем с общи усилия благодарение на съвместната дейност с реаниматори – анестезиолози и нашия урологичен екип, но рискът е прекалено голям и хората не бива да отлагат преглед, дори симптомите да не ги безпокоят особено“, споделя д-р Чолакова. Тя не крие, че ако не е била навременната намеса на уролозите в УМБАЛ-Бургас, е било твърде възможно Георги да изпадне в хеморагичен шок и да загине от кръвозагуба.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments