Уникално копие на „Брезовски овчари“ на Златю Бояджиев предизвика фурор в Брезово

0
34
Копие на
Копие на "Брезовски овчари". Снимка: Община Брезово

Уникално копие на картината „Брезовски овчари“ на големия ни художник Златю Бояджиев предизвика истински фурор на изложбата, открита снощи в НЧ „Отец Паисий 1876“. Тя изобразява група овчари, седнали да починат и разговарят, а автор на копието е художникът Съби Гавраилов, който е роден в Брезово, но работи и твори във Великобритания.

Двамата с майстора на четката Стефан Добревски, също родом от Брезово, но живее в Норвегия, откриха съвместна изложба „Корени“ в читалището. Художниците са изминали стотици километри, за да подредят експозиция със свои платна и да станат част от празника на града и инициативите по случай 120 година от рождението на Бояджиев.

Двамата автори бяха представени от изкуствоведа и преподавател в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство проф. Емилия Константинова. Тя поздрави Съби за смелостта да посегне на шедьовъра, както и за крайния резултат.

„Благодарим на общината, че сбъдна мечтата ни да направим изложба тук. Седем месеца ми отне създаването на „Брезовски овчари“ – беше изключително емоционално преживяване“, заяви Гавраилов.

Специално за изложбата и юбилейната годишнина на големия майстор художниците са нарисували негов портрет и родната му къща. Картините бяха поставени на статив в центъра на читалището и ще бъдат дарени на общината.

Кметът Христо Енков благодари на Съби и Стефан за това, че са се отзовали на поканата да се включат в честванията, както и за проведения пленер с млади таланти.

Изложбата може да бъде видяна от посетителите и днес от 10:00 до 19:00 часа.

В днешния ден, който е последен, от празниците на брезовската чаршия, ще се проведат турнири по бридж, силов трибой и канадска борба. Пред сградата на Общината ще бъдат представени 2 изложби на талантливи деца от общините Брезово, Раковски и община „Марица“. В по-късните часове на централния площад ще се изявят гостите от побратименото с Брезово молдовско село Колибабовка и техният художествен колектив „Българи“. Участие ще вземат още талантливи малчугани от детска градина „Вела Благоева“ и самодейци от читалището в Брезово. За доброто настроение на жители и гости ще се погрижи оркестър „Орфей“.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments