Църквата се била объркала за възпитателната роля на шамарите

0
201
Ловчанският митрополит Гавриил. Снимка: Българска патриаршия
Ловчанският митрополит Гавриил. Снимка: Българска патриаршия

Становището на Светия Синод на Българската православна църква (БПЦ) срещу залегналата в правителствената стратегия за детето забрана за физически наказания, не било официално, а самият документ беше свален във вторник от страницата на Синода.

Становището не било гласувано на заседание на Светия Синод и не е подписано от патриарха и митрополитите, а е изпратено за публикуване на официалния сайт на Патриаршията от Ловчанския митрополит Гавриил.

Пръв за нередности около становището в понеделник сигнализира русенският митрополит Наум, който публикува изявление, че „подобен документ не е бил официално обсъждан в заседание на Св. Синод на БПЦ. „Текстовете на „Становището“, обвързващи БПЦ-БП като институция, са лично творение-проект на г-жа Десислава Панайотова, сътрудник в Отдел „Културно-просветен“ при Синодалната канцелария, но това в никакъв случай не означава, че Св. Синод ще ги приеме безпрекословно и недвусмислено“, посочва митрополит Наум.

Във вторник на сайта на Синода се появи официално изявление от Ловчанския митрополит Гавриил, с което той признава вината си за допуснатото недоразумение.

„Каква е моята вина?“, започва реторично изявлението си митрополит Гавриил и обяснява как Патриаршията късно е разбрала за общественото обсъждане на „животрептящия“ въпрос за стратегията за бъдещето на децата и, тъй като не намерил хора, които да напишат становището, възложил задачата на Десислава Панайотова. Служителката написала текста, но митрополитът нямал време да прочете последния вариант, който бил публикуван на сайта.

Становището се появи на сайта в петък следобед. В него се казваше, че забраната на физическите наказания ще доведе до „тотално непослушание на детето спрямо родителите му и безконтролно развитие на детската личност„, а родителите не бива да бъдат ограничавани във възпитателните си методи. В текста освен това се отричаше правото на жената на аборт и се залагаше на религиозното обучение за сметка на сексуалното.

За момента не е известно дали Синодът ще излезе с ново становище за стратегията за децата.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments