Църквата защити шамарите като възпитание

0
70
Синодална палата, БПЦ. Снимка: wikimedia commons
Синодална палата, БПЦ. Снимка: wikimedia commons

Преразглеждане на Националната стратегия за детето 2019-2030 г. поискаха от Светия Синод на Българската православна църква. На официалната страница на институцията бе публикуван документ, призоваващ Министерски съвет да промени стратегията, и настояващ за забрана за абортите и задължително изучаване на религия в училище.

От църквата се обявяват срещу множество записани в стратегията положения, включително и пълната забрана на физическите наказания. „Въвеждане на забрана за телесното наказание над деца и ефективна работеща система за наблюдение и изпълнение на тази забрана създават условия за спекулации, тотално непослушание на детето спрямо родителите му и безконтролно развитие на детската личност с възможност за лесното му отделяне от семейната среда, включително и с активното участие на държавни чиновници„, смятат от църквата.

В становището се казва още, че със стратегията се дават прекалено големи права на децата за сметка на тези на техните родители. „Родителският авторитет не следва да бъде занижаван чрез изкуствени и крайни ограничения по отношение на възпитателните методи, които могат да бъдат използвани в отглеждането на децата. Родителите не бива да бъдат лишавани от правото им да осигуряват и да избират вида детско възпитание и образование според своите морални, религиозни и педагогически убеждения„, се посочва в документа.

Църквата се обявява и срещу текстовете, свързани със сексуалното образование на децата.

Българската православна църква се обявява и срещу заложеното в стратегията сексуално образование. „Така също на младежите и девойките следва да се преподава, че най-добрата контрацепция е въздържанието в интимния живот, съответно на възрастта и семейния им статус, а не сексуалната всепозволеност при употребяване на контрацептивни средства преди и извън брака„, смятат от синода. Според становището не трябва да се учат децата, че абортът е суверенно право на майката, а двама души могат да живеят без брак.

Според църквата, за да се преодолее проблемът с детското насилие и с „непрекъснатото увеличаване на наркотичната и други зависимости сред децата„, в училище задължително трябва да се изучава религия. „По-успешно е да се работи по превенция на детското насилие чрез преподаване на християнските добродетели кротост, милосърдие, любов към ближните, отколкото по преодоляването на разрушителните последствия от вече извършеното насилие„, смятат от синода.

От църквата искат абортът да е допустим само при най-тежки и необратими заболявания на майката или малформативни отклонения при самия плод. Освен това на децата и младежта трябвало да се говори „за ценността на живота, брака и детерождението, отколкото да им се внушава, че забременяването е лесно отстранимо, че абортът е суверенно право на майката или че двама или повече души могат да живеят без брак и да съжителстват на семейни начала, включително и ако са от един и същи пол„.

Почти същите мотиви изложи Светия синод и преди 7 години, когато беше предложен проект на Закон за детето. Тогава отново беше поискана забрана за абортите и се подчертаваше, че децата получават прекалено разширени права. В крайна сметка законът не беше приет.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments