Три нови сгради откриха археолозите на Перперикон

0
167
Перперикон
Снимка: Община Кърджали

Археолозите са открили три сгради при разкопки край Перперикон тази година, съобщи професор Николай Овчаров. Едната от тях е много голяма и жилищна. За втората експертите смятат, че е ризница, т.е. мястото, където се съхранявали църковните одежди на свещениците. В допълнение на това е била открита и Ротонда. Заради идеалния 9-метров кръг археолозите смятат, че това е било мавзолей.

Разположен в сърцето на Източните Родопи, в близост до с. Горна крепост, историята на каменния комплекс Перперикон започва още през VI век пр. Хр. Той е огромен център на около 7000 години. Проф. Овчаров коментира:

„Късноримският или още наричан „ранновизантийски“ период на Перперикон е много важен. Именно там в началото на V век се приема християнството в целите Родопи. Преди десетина години ние открихме в акропола на Перперикон една неголяма, но много добре направена еднокоронна базилика на първите епископи, разположена до доста голяма къща. Знаем и името на собственика – Никета Емирисянски – кръстител и голям мисионер по това време. През VI век, когато всички са кръстени, те използват акропола. Така, най-напред ние открихме първо базиликата, а сега вече тази година попаднахме и на Епископската резиденция.“

Въпреки кризата с коронавируса професор Николай Овчаров и останалите археолози отчетоха пълноценно археологическо лято на Перперикон.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments