СЗО: Заключванията могат да бъдат избегнати, ако 95% от хората носят маски

0
89
Майка и дете с маски и дезинфектант
Снимка: Pexels

Заключванията могат да бъдат избегнати, ако всички следват здравните мерки като носенето на маски, заяви най-добрият европейски представител на Световната здравна организация на брифинг в четвъртък, цитиран от “CNN”

Регионалният директор на СЗО в Европа Ханс Клуге подчерта, че блокировките трябва да бъдат „последна инстанция“ и призова обществеността да следва указанията за предотвратяване на смъртните случаи. Той каза, че ако 95% от хората носят маски, вместо сегашните 60%, “заключването няма да е необходимо” и добави, че въпреки това използването на маски не е “панацея” и трябва да се комбинира с други мерки. Клуге беше категоричен:

“Ако всички ние допринесем, блокировките могат да се избегнат.”

Той отбеляза, че в момента стотици милиони хора живеят под ключ, което се нуждае от икономическа подкрепа и причинява загуба на работни места, прекъсване на здравните услуги и допълнителни щети по отношение на психичното здраве, злоупотребата с вещества и насилието, основано на пола. Клуге, говорейки в Копенхаген, Дания, предупреди за “отрицателното въздействие на прекалено бързото облекчаване”, като заяви, че ограниченията трябва да се облекчават постепенно.

Европа трябва да остане “бдителна” през зимата

Европейските страни все още са изправени пред високи нива на инфекция и смърт, като Италия регистрира 753 смъртни случая в сряда, което е най-високият дневен брой от първата вълна досега. Полша отчете рекорден брой смъртни случаи за втори пореден ден в четвъртък с регистрирани 637.

Миналата седмица имаше повече от 29 000 смъртни случая от коронавирус или един човек умира на всеки 17 секунди, обясни Клуге. Смъртността от COVID-19 е нараснала с 18% в Европа през последните две седмици, като в момента всеки ден се губят 4500 живота, добави той.

Това води до повече признаци на претоварени здравни системи, с френски отделения за интензивно лечение с над 95% капацитет за 10 непрекъснати дни и швейцарски интензивни отделения с пълен капацитет, каза той. Но Клуге заяви, че при сегашните ограничения на континента новите случаи са спаднали от 2 милиона на 1,8 милиона миналата седмица. Той потвърди:

“Това е малък сигнал, но въпреки това е сигнал.”

“Насърчавам система от нива, основана на нива на сериозност при предаване от общността, с набор от пропорционални мерки, които могат да бъдат разгледани при всяка една от тях”, каза той. И добави:

“Вирусът процъфтява сред уязвимите, от съмненията, от закъснението на правителствените решения.”

Клуге заяви, че страните трябва да осигурят безопасно обучение, като повечето европейски страни държат училищата отворени в последните си заключвания, а децата не се считат за основни двигатели на предаването на инфекциите. Той подчерта, че добрите новини за две ваксини представляват “нов хоризонт”. И допълни:

“Въпреки че ваксините няма да спрат Covid-19 изцяло и не отговарят на всички наши въпроси, те представляват голяма надежда във войната срещу този вирус.”

Той предупреди, че ваксините „не са сребърен куршум“, тъй като тяхното предлагане и разпространение ще бъдат ограничени, особено първоначално. Клуге беше категоричен:

“Знаем, че ваксината ще бъде налице твърде късно за зимата, така че наистина трябва да се придържаме и да приложим дългосрочните мерки, за които знаем, че работят.”

Директорът на СЗО добави, че е “обнадежден”, но и “много, много бдителен, защото видяхме, че здравните системи могат много бързо да бъдат претоварени”.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments