СЗО призова: Властите в Китай да споделят данни за COVID разпространението

0
21
COVID-19
Снимка: Pixabay

Китайските власти трябва да споделят повече информация в реално време за COVID разпространението в страната, защото броят на новозаразените се увеличава. Това каза Световната здравна организация /СЗО/, цитирана от „BBC“. През изминалите няколко седмици бяха премахнати голяма част от строгите ограничения, но случаите на заболели се повишиха и заради това някои държави тестват пътуващите от Китай.

Представители на СЗО заявиха, че искат да видят повече данни за хоспитализациите, приемите в интензивни отделения и смъртните случаи. Те също така иска данни за ваксинациите.

Същевременно САЩ, Испания, Франция, Южна Корея, Индия, Италия, Япония и Тайван наложиха COVID тестове за пътуващите от Китай. А пътниците, пристигащи в Англия от Китай, ще трябва да предоставят отрицателен тест преди да се качат на самолета.

В изявление, публикувано след разговори с китайски служители, здравната агенция на ООН обяви:

„СЗО отново поиска редовно споделяне на конкретни данни в реално време за епидемиологичната ситуация… и данни за направените ваксинации и ваксинационен статус, особено при уязвими хора и тези над 60 години.“

Агенцията заяви, че е готова да предостави подкрепа в тези области. Освен това се подчертава „важността на мониторинга и навременното публикуване на данни, за да се помогне на Китай и световната общност да формулират точни оценки на риска и да информират за ефективни отговори.“

Техническата консултативна група на СЗО относно COVID еволюцията ще проведе среща във вторник. Агенцията казва, че е поканила китайски учени да представят подробни данни за вирусната последователност.

Внезапното премахване на много от ограниченията в Китай стана след протести през ноември срещу начина, по който правителството управлява болестта. Дотогава Китай имаше един от най-строгите анти-COVID режими в света – известен като нулева-COVID политика. Тя включваше строги блокировки дори при едва няколко случая, масови тестове на места, където са докладвани заразени, и хората с коронавирус трябваше да се изолират у дома или да останат под карантина в правителствени съоръжения.

В момента са премахнати мерките за карантина и хората са свободни да пътуват в чужбина пак. Междувременно случаите нараснаха, като китайското правителство отчита около 5000 на ден. Според анализаторите тези числа са значително по-ниски – и дневният брой най-вероятно стига до 1 милион.

Официално през декември е имало едва 13 смъртни случая в резултат на COVID, но базираната в Обединеното кралство фирма за здравни данни „Airfinity“ съобщи в четвъртък, че най-вероятно около 9000 души умират всеки ден от болестта в Китай.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments