Сянката на Украйна: Смъртоносни кризи като тази в Сомалия са лишени от помощ

0
12
Гладуващи
Гладуващи. Снимка: Pixabay

Над 200 деца са починали от глад през последните 2 месеца само в една болница в Сомалия. Д-р Яхие Абди Гарун е свидетел как техните изтощени родители оцеляват трудно в селските райони, обхванати от най-сериозната суша от десетилетия насам. Въпреки това хуманитарна помощ така и не пристига, пише „Асошиейтед прес“.

Малко след като Русия нахлу в Украйна, дарител, който е бил готов да предостави половин милион долара на сомалийска организация за помощ, е съобщил на изпълнителния ѝ директор Хюсеин Кулмийе, че смята да пренасочи парите към Украйна. И сега, когато много сомалийци, бягащи от сушата и глада, настанени в над 500 лагера в град Байдоа, хуманитарните работници правят „ужасяващ“ избор да помогнат на един лагер и да пренебрегнат 10 други, разкри генералният секретар на Норвежкия съвет за бежанците Ян Егеланд, като допълни, че е „ядосан и засрамен“ от това, което се случва. По негови думи апелът в помощ на Украйна е бил одобрен и напълно финансиран в рамките на 48 часа, но този за Сомалия е финансиран едва на една четвърт, докато хиляди хора умират.

Войната в Украйна доведе до рязко отклоняване на милиони долари, които първоначално са били предназначени за справяне с други кризи. Сомалия, която е изправена пред остър недостиг на храна, предизвикан до голяма степен от войната, може да се окаже най-уязвима. Финансирането на помощта за тази нация е по-малко от половината спрямо миналогодишното, като западните дарители са изпратили повече от 1,7 милиарда долара в подкрепа на нуждаещи се страни в Европа. По подобен начин са засегнати Йемен, Сирия, Ирак, Южен Судан, Конго и палестинските територии.

По данни на ООН призивът за отпускане на 2,2 млрд. долара за Украйна е финансиран на почти 80%, което е „изключително“ ниво за всяка една криза в рамките само на половин година, заяви Ангъс Уркхарт, който е начело на консултантската компания „Development Initiatives“, отговаряща за хуманитарните въпроси и кризите. До момента апелът за отпускане на помощ за Сомалия е финансиран само на 30%.

Тази година глобалната промяна в предназначението на средствата и вниманието се усеща най-силно в Африканския рог, включително Етиопия и Кения, където в някои райони до седмици се очаква да бъде обявена продоволствена криза. От Американската агенция за международно развитие твърдят, че регионалните власти не са ставали свидетели на нещо подобно от доста години насам. Понастоящем там ежедневно загиват милиони домашни животни, които са източник на прехрана и доходи за много семейства.

Белият дом призна за проблема в изявление, посветено на глобалната продоволствена сигурност, отправено на 28 юни, в което се казва, че „въпреки че действията на Русия ще продължат да засягат целия свят, най-неотложните нужди ще са налице в Африканския рог„. Кризата е силно осезаема в Сомалия, която преди войната получаваше 90% от пшеницата си от Русия и Украйна, но сега изпитва недостиг на доставки на фона на покачващите се цени.

Нимо Хасан, който ръководи Консорциума на неправителствените организации в Сомалия, и други членове на организации заявиха, че според тях представителите на страните дарители разбират на място спешността на ситуацията, а вземащите решения в столици като Брюксел и Лондон изглеждат погълнати от войната в Европа.

Те не казват открито: „Фокусираме се върху Украйна“, но можете да видите какво правят в Украйна. Тази помощ трябва да се основава на нуждите, а не на политическо решение, разбирате ли?„, споделя Нимо Хасан.

Световната продоволствена програма, както и УНИЦЕФ, трябва да пренасочат ограничените си ресурси от предотвратяване на острия глад към грижа за крайно гладуващите в момента. Това означава, че повече от половин милион деца на възраст под 2 години в Сомалия са били лишени от спешна помощ в пика на усилията за предотвратяване на глада, твърди говорителят на Световната продоволствена програма Алтан Бът.

В цяла Сомалия, където недостатъчно ефективните действия за борба със сушата през 2010-2012 г. бяха отчасти причина за смъртта на четвърт милион души, хуманитарните работници очакват разгара на този сезон със страх, тъй има вероятност там да падне много малко количество валежи.

Южният окръг Доллоу близо до Етиопия е „претоварен“ от новопристигнали хора, а от април до юни там са починали най-малко 40 души. Разселените хора вече са повече от местните жители. Междувременно в здравните центрове за майки и деца в северния сомалийски регион Пунтланд почти всеки втори пациент е силно недохранен, споделя Юстус Лику, съветник по продоволствената сигурност в организацията за помощ, известна под името CARE.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments