Световните акции се изплъзват заради съмнения около ваксините за COVID

0
93
Акции
Акции. Снимка: Pixabay

Световните акции паднаха отново в четвъртък след завръщане през нощта от големите технологични акции, които процъфтяха по време на пандемията, съобщава “Асошиейтед прес”Вълнението от новините за потенциално ефективни ваксини за COVID-19 беше смекчено от опасения относно логистичните предизвикателства при осигуряването на достъп до милиарди хора. Междувременно обемът на дела нараства, което кара правителствата да възстановят ограниченията върху бизнеса и други дейности, за да се борят с пандемията.

“Търговията с ваксини се обърна, за да отстъпи място на сделките да си останеш у дома”, тъй като акциите на технологични компании и други се справят добре, когато хората остават вкъщи и работят отдалечено, се казва в коментар на Mizuho Bank. Но добави:

“Фактът е, че напредъкът в разработването на ваксини е в най-лошия случай две стъпки напред една стъпка назад, а не една стъпка напред и две стъпки назад на устойчива основа.”

Германският DAX загуби 0,8% до 13 104,87, а CAC 40 в Париж спадна с 0,9% до 5 393,76. Във Великобритания FTSE 100 се отказа с 0,6% до 6 342,53. На Уолстрийт бъдещето на S&P 500 се изплъзна с 0,6%, докато договорът за индустриалците Dow загуби 0,7%.

В азиатската търговия индексът Nikkei 225 в Токио е нараснал с 0,7% до 25 520,88 въпреки доклада, че поръчките на машини са паднали през септември, което предполага слабост в корпоративните инвестиции. Бенчмаркът се търгува близо до 30-годишните върхове въпреки възраждането на случаите на COVID-19, при което служители призовават хората да си останат вкъщи през празниците.

Настроението беше по-мрачно на други места в региона. Индексът Hang Seng на Хонконг падна с 0,2% до 26 169,38, а индексът Shanghai Composite спадна с 0,1% до 3 338,68. В Сеул Коспи се понижи с 0,4% до 2475,62. Австралийският S & P / ASX 200 се свлече с 0,5% до 6418,20.

Китайските технологични акции победиха тази седмица, губейки около 290 милиарда долара пазарна капитализация, след като правителството издаде нови предложени антитръстови разпоредби за дигиталните индустрии, каза Джефри Халей от Оанда.

През нощта Dow Jones Industrial Average спадна с 0,1% по-ниско, до 29 397,63, отстъпвайки на новините, че Ню Йорк ще постави ограничения върху баровете, ресторантите и спортните зали, тъй като инфекциите на COVID-19 нарастват в щата.

S&P 500 поскъпна с 0,8%, до 3,572,66 и е само с 8 пункта под рекордното ниво, което бе определено през септември. Технологичният композит Nasdaq се повиши с 2%, до 11 786,43.

Инвеститорите приеха надежди, че една или повече коронавирусни ваксини биха могли да помогнат на вируса до втората половина на следващата година, насърчавайки хората да се върнат към живота, както е било преди пандемията. Цялата тази икономическа дейност ще дойде на върха на огромната помощ, която Федералният резерв и други централни банки по света вливат в икономиката чрез много ниски лихвени проценти и масивни покупки на облигации. Остава надеждата също, че правителството на САЩ в крайна сметка може да предостави някаква форма на подкрепа за икономиката, въпреки че общият му размер вероятно ще бъде по-малък, отколкото ако демократите бяха провели изборите този месец.

Стратегите от Уолстрийт повишават прогнозите си за цените на акциите, очаквайки политическият контрол над Вашингтон да остане разделен между партиите. Републиканците изглежда са настроени да запазят Сената, докато изборите за балотаж преминат в Грузия през януари, докато демократите ще проведат Камарата на представителите.

Демократът Джо Байдън събра достатъчно електорални гласове, за да спечели Белия дом, изчиствайки част от несигурността, която тежеше на пазара чрез порочната кампания. Инвеститорите гледат към отказа на президента Доналд Тръмп да отстъпи и предполагат, че разделен Вашингтон под управлението на Байдън може да поддържа данъчните ставки ниски, като същевременно предлага по-стабилни и предвидими политики.

При други търговски показатели суровият петрол в САЩ се повиши със 17 цента и достигна 41,62 долара за барел при електронна търговия на Нюйоркската стокова борса. Той се покачи с 9 цента до $ 41,45 в сряда. 

Суровият сорт Brent, международният стандарт, добави 16 цента до 43,97 долара за барел. Американският долар отслабна до 105,32 японски йени от 105,42 йени. Еврото се покачи до $ 1,1786 от $ 1,1776.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments