Проучвания показват: „Pfizer“ предпази само частично срещу „Омикрон“

0
5
Ваксина
Ваксина. Снимка: МЗ, Facebook

Вариантът „Омикрон“ може частично да избегне защитата от две дози Pfizer (PFE.N) и партньорската ваксина срещу COVID-19 на BioNTech, каза ръководителят на изследването на лаборатория в Африканския институт за здравни изследвания в Южна Африка, предава „Агенция Ройтерс“.

Проучването обаче показа, че кръвта от хора, които са получили две дози от ваксината и са имали предишна инфекция, най-вече е в състояние да неутрализира варианта, което предполага, че бустерните дози от ваксината могат да помогнат за предотвратяване на инфекцията. Алекс Сигал, професор в института, написа в Twitter, че има „много голям спад“ в неутрализацията на варианта на „Омикрон“ спрямо по-ранния щам на COVID-19.

Отделен лабораторен тест от вирусолога Сандра Цисек от Университетската болница във Франкфурт показа малко по-мрачна картина. Излагайки кръвта на ваксинираните индивиди на различни варианти на вируса, тя е открила, че способността за монтиране на реакция на антитяло към „Омикрон“ при хора, които са приели три дози BioNTech/Pfizer, е до 37 пъти по-ниска от отговора на „Делта“.

Отговорът на антитела към „Омикрон“ половин година след двукратна ваксинация на „Pfizer/BioNTech“, „Moderna“ или смесен курс на „AstraZeneca/BioNTech“ дори не беше измерим, добави Сисек.

Тя публикува само избрани констатации в Twitter и университетът заяви, че документът все още не е публикуван.

„Наборът от данни подчертава, че има смисъл да се разработи ваксина, която е адаптирана към „Омикрон““, туитира Чисек, добавяйки, че не може да се направи заключение за защита срещу тежко заболяване.

Вариантът „Омикрон“, открит за първи път в Южна Африка миналия месец, предизвика притеснение в световен мащаб за нов скок на инфекциите, като повече от две дузини страни от Япония до Съединените щати съобщават за случаи.

Световната здравна организация го класифицира на 26 ноември като вариант, предизвикващ безпокойство, но заяви, че няма доказателства, които да подкрепят необходимостта от нови ваксини, специално разработени за справяне с варианта на Омикрон с многобройните му мутации.

Лабораторията на Сигал е изследвала кръв от 12 души, които са били ваксинирани с две дози от ваксината Pfizer/BioNTech, според ръкопис, публикуван на уебсайта на неговата лаборатория. Предварителните данни в ръкописа все още не са рецензирани. Кръвта от пет от шест души, които са били ваксинирани, както и преди това заразени с COVID-19, все още неутрализира варианта на „Омикрон“, се казва в написаното. В Twitter Сигал пише:

Тези резултати са по-добри, отколкото очаквах. Колкото повече антитела имате, толкова по-голям е шансът да бъдете защитени от „Омикрон“.“

Той подчерта, че лабораторията не е тествала варианта срещу кръв от хора, които са получили бустер доза, тъй като те все още не са налични в Южна Африка. Според поста лабораторията е наблюдавала 41-кратен спад в нивата на неутрализиращи антитела срещу варианта на Омикрон. Сигал допълни в Twitter, че цифрата вероятно ще бъде коригирана, след като лабораторията му направи повече експерименти.

Докато неутрализиращите антитела са индикатор за имунния отговор на организма, учените вярват, че други видове клетки като В-клетки и Т-клетки също се стимулират от ваксините и помагат за защита срещу ефектите на коронавируса. Предварителните данни не показват, че ваксината е по-малко способна да предотврати тежко заболяване или смърт. Докато лабораторните тестове са в ход, главният изпълнителен директор на BioNTech Угур Шахин каза миналата седмица:

„Мислим, че е вероятно хората да имат значителна защита срещу тежко заболяване, причинено от „Омикрон“.“

Все още няма значими данни за това как ваксините от „Moderna“ (MRNA.O), „Johnson & Johnson“ (JNJ.N) и други производители на лекарства се противопоставят на новия вариант. Всички производители, включително „Pfizer“ и „BioNTech“, се очаква да пуснат свои собствени данни до седмици. Шахин от „BioNTech“ каза пред „NBC News“ във вторник, че производителят на лекарства има данни, които ще дойдат в сряда или четвъртък.

Водещият експерт по инфекциозни болести в САЩ д-р Антъни Фаучи каза във вторник, че предварителните доказателства сочат, че „Омикрон“ вероятно има по-висока степен на предаване, но причинява не толкова тежка инфекция. Той каза, че Съединените щати правят свои собствени тестове, за да определят защитата на настоящите ваксини и очаква резултатите някъде следващата седмица.

Умер Рафат, анализатор за Evercore ISI, предупреди да не се чете твърде много в едно проучване, отбелязвайки, че има значителна променливост в измерването на спад в нивата на антителата в предишни лабораторни проучвания.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments