Европейските акции се повишиха, а инфлацията в Еврозоната достигна рекордните 10%

0
38
Фондови пазари
Фондови пазари. Снимка: Pixabay

Европейските акции бяха малко по-високи в петък, тъй като доходността на държавните облигации се отдръпна от последните върхове, но по-високата от очакваната инфлация продължи да тежи на пазарите, пише „Агенция Ройтерс“.

След седмица на пазарни сътресения, при които страховете от рецесията подкопаха акциите, а валутните пазари бяха разклатени от силата на долара, азиатските акции паднаха в петък и бяха на път да постигнат най-голямата си месечна загуба от началото на пандемията през 2020 г.

Инвеститорите не се успокоиха много от данните, показващи, че заводите в Япония са увеличили производството през август и фабричната дейност в Китай се е върнала към растеж. Но европейските акции отбелязаха известно възстановяване, въпреки че останаха на път за трето поредно тримесечие на загуби, тъй като пазарите се тревожеха за въздействието върху глобалния растеж на централните банки, повишаващи лихвените проценти, за да противодействат на инфлацията.

Инфлацията в еврозоната достигна рекордно високо ниво от 10% през септември, надминавайки прогнозите за ръст от 9,7%, показаха бързи данни за инфлацията.  Дейвид Мадън, пазарен анализатор в Equiti Capital, каза, че отдръпването на доходността на държавните облигации е позволило на акциите да се повишат, но е малко вероятно това да е началото на по-дълго възстановяване. Той подчерта:

„Голямата картина не се е променила: доходността е възходяща тенденция, инфлацията все още е наистина висока, лихвените проценти са настроени да продължат по пътя на по-високи проценти.“

В 09:09 часа GMT световният индекс на капитала MSCI, който проследява акциите в 47 държави, се повиши с 0,2% през деня. Европейският STOXX 600 се повиши с 1,1%, но се очаква загуба на седмична, месечна и тримесечна база (.STOXX).

Доходността на европейските държавни облигации спадна, като 10-годишната доходност на Германия намаля с 10 базисни пункта до 2,115%, в сравнение с пика от сряда от 2,352%, което беше 11-годишен връх.

Валутните пазари се успокоиха, като индексът на долара остана без промяна през деня на 111,76, след като достигна 20-годишен връх в сряда. Доларовият индекс се повиши с повече от 16% тази година. От друга страна британският паунд, който беше доведен до най-ниски нива за всички времена от комбинация от силата на долара и плановете на правителството за намаляване на данъците, финансирани чрез заеми, се повиши с 0,6% през деня до 1,119 долара, след като действията на Bank of England помогнаха за успокояване на пазарите . Все още паундът е на път към най-лошото си тримесечие спрямо долара от 2008 г. насам.

Данните от четвъртък показаха, че инфлацията в Германия е най-висока от повече от 25 години, движена от високите цени на енергията. Политиците на Европейската централна банка изразиха повече подкрепа за голямо увеличение на лихвените проценти.

Силните данни за работните места в САЩ в четвъртък предизвикаха по-нататъшни разпродажби на Уолстрийт, тъй като се смяташе, че данните допринасят за обосновката за повече повишения на лихвените проценти от Федералния резерв. Представители на Фед направиха ексклузивни коментари през нощта, повтаряйки загрижеността си относно инфлацията. Цените на петрола бяха на път за първото си седмично повишение от пет седмици.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments